неділя, 22 грудня 2013 11:57

Михайло Ходорковський назвав головну умову свого повернення в Росію

Михайло Ходорковський назвав головну умову свого повернення в Росію
Фото: @verakrichevskaya / Instagram
Михайло Ходорковський повернеться в Росію, якщо буде впевнений у можливості подальшого виїзду за кордон. Про це колишній глава "ЮКОСа" заявив в інтерв'ю головному редактору The New Times Євгенія Альбац. За словами Ходорковського, мати якого лікується в Німеччині, назване умова є для нього головним.

"Звичайно", - відповів Ходорковський на питання про те, чи поїде він до Росії, якщо йому дозволять повернутися". Він підтвердив, що чув заяву прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, згідно з яким жодних перешкод для повернення екс-глави "ЮКОСа" немає. При цьому Ходорковський наголосив, що його сімейна ситуація вимагає впевненості у праві потім знову залишити країну.

Раніше стало відомо, що Ходорковський, який прибув у Берлін після звільнення з колонії 20 грудня, найближчим часом повертатися в Росію не має наміру. Про це в суботу, 21 грудня, заявила після зустрічі з екс-главою ЮКОСа" депутат німецького парламенту Марілуїза Бек. Очікується, що детальніше про свої плани Ходорковський розповість на прес-конференції в неділю.

В інтерв'ю The New Times Ходорковський підтвердив, що надалі не має наміру займатися політикою і домагатися повернення активів "ЮКОСа", а також пояснив, чому довгий час не писав прохання про помилування. За його словами, влада наполягала, щоб прохання містило визнання провини, і такий документ міг би поставити "в дуже важку ситуацію" практично будь-якого колишнього співробітника "ЮКОСа". Дізнавшись же, що визнання провини більше не потрібно, Ходорковський, за його словами, без вагань подав прохання.

Між тим в іншому інтерв'ю, розшифровку якого 22 грудня опублікував телеканал "Дощ", Ходорковський уточнив, що про відсутність необхідності визнавати провину йому 12 листопада повідомив колишній міністр закордонних справ Німеччини Ганс Дітріх Геншер. Саме Геншер, як раніше вже було відомо, організував переліт Ходорковського в Берлін і особисто зустрів його в аеропорту.

Указ про помилування Ходорковського Володимир Путін підписав 20 грудня. Напередодні після завершення своєї великої прес-конференції президент РФ повідомив журналістам, що екс-глава "ЮКОСа" подав прохання про помилування і він має намір це прохання задовольнити. Відразу ж після виходу на волю з колонії, де Ходорковський відбував термін покарання за економічні злочини, він полетів у Німеччину.
Зараз ви читаєте новину «Михайло Ходорковський назвав головну умову свого повернення в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі