вівторок, 15 жовтня 2013 01:00

"Марширувати треба вміти, нас того ніхто не вчив" - у столиці пройшлись колоною за героїв УПА
94

Фото: Фото:Ольга Каменєва

"Чотири тисячі? Міліція, ми сміємось тобі в очі," - вусань у потертому джинсовику махає прапором "Свободи" на Михайлівській площі. 14 вересня в Києві провели Марш Боротьби у 71-річницю створення Української повстанської армії. На нього прийшло близько 10 тисяч людей.

Марш мав початись о 16:00 з парку Шевченка. Вже за кілометр від парку видно, що тут буде великий мітинг – кожну сотню метрів чатує міліція. До парку неспішно підтягуються люди з прапорами України, червоно-чорними стягами, багато хто у вишиванках.

"Неврастеніків прошу не йти і не дивитись сюди. Тут творять нову історію України. Патріотів прошу до парку," – горланить у мікрофон чоловік на розі бульвару Тараса Шевченка та Горького.

У парку учасники розташовуються навколо пам'ятника Тарасу Шевченку. У його підніжжя монтують сцену, колонки розставляють по периметру. Люди стоять групками по кілька десятків голів. Тих, хто приїхав з регіонів видно одразу – з цікавістю розглядають університет Шевченка, пам'ятники. Учасникам роздали по два маленькі прапорці - "свободівський" та червоно-чорний. Їх видно повсюди – з рюкзаків, замків курток, сумок.

"Ми сюда ледь доїхали. В Ладижині зупинили "кобрівці", давай шмонати. Кажуть, ви везете фашистську літературу. Ото була заява, всі реготали. З нами Пилипович їхав, він той реконструктор – у формі УПА з німецьким автоматом. "Кобрівець" побачив, почав ржати, каже, "дай потримати". Попросив сфотографувати і прислати йому на емейл. Відпустили нас, так получається, той автомат врятував," - переповідає 34-річний Володимир. Сидить на лавці, закинув нога на ногу. Поруч під деревом грає на бандурі жалісливу мелодію чоловік у чорній куртці та козацькій бурці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі перед пам?ятником Бандері поклялись не жаліти крові в боротьбі з ворогами

Час від часу лунають гасла. Крім традиційних "Слава Україні, героям слава", "Ми на богом даній землі", люди кричать "Слава УПА", "Визнати УПА Державі". Часто звучить кричалка - "Свобода прийде, порядок наведе".

"Марширувати треба вміти. Нас, вояк УПА, ніхто того не вчив, ми тільки знали як воювати, стріляти. Жоден солдат, який пройшов війну, не зможе відчеканити кроку, як це роблять на параді. Кулі заставляють завжди ходити ледь не навприсядки", - плескає ветеран в "упівській" формі хлопця  у "натівській" пятнистій уніформі.

Обабіч від натовпу з прапорами тримаються футбольні фанати. Їх визначити просто – майже всі з закритими обличчями.

О 16:30 починають виступати учасники мітингу. Першими говорять живі ветерани УПА. Сотник Мирослав Семчишин просить і далі активно відстоювати українські інтереси. Між ними виступають депутати-"свободівці", активісти.

У цей час формують голову колони, яка має рушити через Хрещатик до Михайлівської площі. Спереду стають дівчата в національних одностроях. У руках прапор України розміром з вантажівку. Наступними несуть "бандерівський" стяг. Його охороняють кремезні хлопці у військовій формі та з оселедцями.

"Якби у них не було тих чубчиків, то їх від "тітушків" не відрізнити. А так зразу зрозуміло хто є хто," - симпатична білявка дивиться, як ті формують голову колони. Всю дорогу до площі прапор охоронятимуть взявши за руки.

На сцені до слова запрошують нардепа Ірину Фаріон. Коли її оголошують, площа затихає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці вперше розвіяли міф про підземні бункери Гітлера на ставці "Верфольф"

"Їм стріляли з кулеметів в очі, - киває на Мирослава Семчишина, - я ж стою під спалахами фотокамер і мені це не подобається. Бо вони гинули за нас, а ми не можемо їх ніяк нормально вшанувати."

Її виступ зриває оплески. Останнім до слова йде лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Говорить майже 40 хвилин, обіцяє далі боротись за повстанців та очистити Україну від ворогів.

"Нині зміюками сичать українофоби від влади, біснуються у ненависті до українських націоналістів підконтрольні режимові ЗМІ. Лише за останній рік ми стали свідками тотального наступу на все українське. Одним із таких кричущих фактів, що зірвало маску з лицемірної влади та її попихачів, стало ганебне звернення народних депутатів України 148 - "регіоналів" та комуністів, які опустилися до того, що намазюкали донос парламентові сусідньої країни на свою націю! Вони навіки увійдуть в історію як найганебніші зрадники нації," - каже Олег Тягнибок зі сцени.

О 17:30 колона рушає по вулиці Володимирській. Попереду кілька міліціонерів пішки та автомобіль міліції з відеофіксацією. За ним несуть прапори та йдуть лідери маршу. Серед них переважно "свободівці" – Андрій Ільєнко, Андрій Мохник, Ігор Швайка, Едуард Леонов. З донькою та у вишиванці прийшов "бютівець" Сергій Міщенко. Учасники весь час скандують "Героям УПА слава", "Бандера - наш герой, Покрова - наше свято", "Слава Україні - героям слава", "Слава нації, смерть ворогам".

На розі вулиць Володимирської та Хмельницького колону перестрівають кілька людей з прапорами Компартії України. З колони націоналістів до них кричать багаторазове "Ганьба". Кілька активістів лізуть битись, їх розтягують. За кілька хвилин, з сьомого поверху будинку невідомі висовують два червоних прапори та махають ними колоні. У відповідь дехто їм тицяє факи.

"Ганьба" знову чути вже біля київської мерії – так учасники показують своє ставлення до міської управи.

"Вже третій раз бачу марші УПА, і завжди їх тут багато, і заморишами, що прийшли сюди за гроші не назвеш. Більшість молоді хлопці і дівчата, яким головне не гроші, а ідея. Я сам пішов би, але не співпало – нам ніхто на роботі вихідний не давав, а шкода," - ділиться офіціант Владислав з кафе на Хрещатику.

Перші учасники колони доходять на Михайлівську площу о 19:15. Там уже встановлено сцену, оформлену в синьо-жовтих кольорах. На заднику сцени напис - "Слава героям УПА". Над сценою -"Побудуєш українську державу або загинеш у боротьбі за неї", з боків концертного майданчика - "Слава героям" і "Смерть ворогам". Час від час звідти лунають крики – музиканти проводять саундчек.

Оплесками зустрічають групу людей з Донбасу. Ті всю дорогу скандували "Донбас за УПА". Червоні від радості хлопці кланяються у різні сторони. Колони розбредаються по площі. Їх формують у кілька рядів. Концерт починається з гімну України. Його виконують  музиканти, а натовп співає сам. В цей час учасники маршу продовжуть прибувати на площу. Останніми по вулиці Михайлівській  йдуть фанати з прикритими лицями. Коли до площі залишається до двохсот метрів, запалюють кілька десятків різнобарвних фаєрів. Вузеньку вулицю вмить затягує смердючим димом. Фани задоволено скандують. Міліція не втручається.

Концерт закінчується близько 22:00. В цей час з площі йде десь з половину учасників - багатьом треба їхати додому у різні куточки України.

Зараз ви читаєте новину « "Марширувати треба вміти, нас того ніхто не вчив" - у столиці пройшлись колоною за героїв УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі