пʼятниця, 13 липня 2018 16:47

"Відновити неможливо" - невтішна заява щодо Криму

"Відновити неможливо" - невтішна заява щодо Криму
Через анексію та посуху економіка півострова знищена. Крим несе великі збитки. Фото: ua.today

Крим ніколи вже не стане таким, яким був до анексії - його економіка знищена.

Перекриття Північно-Кримського каналу згубно вплинуло на сільське господарство, з якого півострів і отримував основний прибуток, розповів екс-міністр туризму АР Крим Олександр Лієв "Радіо Свобода".

"В анексованому Росією Криму - аномальна за останні три десятиліття посуха, у декількох районах оголошена надзвичайна ситуація. "Глава" Криму Сергій Аксьонов заявив, що цьогоріч урожай зернових вдвічі нижче, порівняно з попереднім роком. Він попросив в уряду компенсації. За його словами, збитки вже становлять 400 мільйонів рублів, а можуть досягти мільярда рублів. Цифри Аксьонова взагалі складно коментувати, я не розумію, звідки він їх бере. У Криму на 2,5 мільйона гектарів сільськогосподарської землі - 1,2 мільйона гектарів ріллі, з них третина - це зрошувані землі. Тільки рисові чеки давали майже 1,2 мільярда виручки на рік.

Ведення сільського господарства принаймні у половині районів Криму без Північно-Кримського каналу в тому масштабі, який був раніше, неможливо. Це стосується і приватного землеробства: люди покидали навіть приватні городи.

Міф про те, що Крим жив за рахунок туризму, - не більше як міф. Основною часткою економіки Криму завжди був аграрний сектор. На 2-му, 3-му місці вже були промисловість і транзит. Але і промисловість, і транзит теж померли у зв'язку з анексією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали наслідки перекриття Північно-Кримського каналу

У Криму життя майже мільйона людей залежало від роботи Північно-Кримського каналу. Цей мільйон людей живе в тих районах, які я назвав. Плюс ще Бахчисарайський район - там садівництво, яке теж почасти використовувало воду каналу, частина великого Севастополя, тому що до Севастопольського водосховища доходила дніпровська вода, а також велика Феодосія і великий Судак. Тому втрати потрібно вимірювати цифрами зайнятості.

Тваринництво від того, що немає української води, постраждало найбільше. Воно безпосередньо пов'язане з кормовою групою. А всі корми ростуть на воді, тобто все тваринництво в Криму - від птахівництва до скотарства - так чи інакше було пов'язане з поливом. Тому останніми роками поголів'я і птиці, і великої рогатої худоби, і свиней у Криму дуже скоротилося через те, що немає кормів. Тваринники, на жаль, приймали кардинальне рішення - господарства продавали, а худобу вирізали", - прокоментував ситуацію експерт.

Після перекриття Північно-Кримського каналу анексований півострів потерпає від посухи, а Херсонщина - від підтоплення, яке знищує врожаї.

Зараз ви читаєте новину «"Відновити неможливо" - невтішна заява щодо Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі