середа, 19 грудня 2018 15:56

Українські військові кораблі знову підуть у Керченську протоку

Українські військові кораблі знову підуть у Керченську протоку
Українські військові кораблі пройдуть через Керченську протоку новим шляхом Фото: Новое Время

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує ще один прохід військових кораблів Керченською протокою.

В інтерв'ю ВВС Турчинов сказав, що перехід можливий найближчим часом, адже з цим питанням не можна зволікати.

"Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання з захоплення Азовського моря, висуне світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", - наголосив Турчинов.

"Ми пропонуємо і нашим партнерам брати участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі", - додав секретар РНБО.

Україна буде запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил.

"Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підіжме хвоста та не ризикне агресивно діяти", - пояснив Турчинов. Але поки що така ініціатива не отримала відповіді.

Він підкреслив, що якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо українські моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести за це відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібна єдність, солідарність і дії: Порошенко розповів, як боротися з російською агресією

"Давайте говорити чесно – РФ засуджена, але не покарана", вважає очільник Ради нацбезпеки. На його думку, після такої агресії повинні бути значно посилені санкції проти Росії, вжиті відповідні заходи щодо російського флоту у всьому світі, інакше наступні дії будуть ще кривавішими і небезпечнішими не лише для України, а й для інших країн.

З весни 2018-го Росія почала перекидати військові кораблі до Азовського моря, починаючи його активну мілітаризацію. Фактично РФ почала претендувати на повний контроль Керченської протоки після відкриття Кримського моста.
У відповідь на агресивні дії Росії на Азові Україна вирішила створити базу Військово-морських сил у цьому регіоні та почала перекидання туди військових кораблів. Декілька з них було переправлено сухопутним шляхом, а у вересні цьогоріч із Одеси до Бердянська через Керченську протоку успішно пройшли 2.
Кораблі ВМС України повідомили російську сторону про плановий перехід заздалегідь, однак відповіді не отримали. Своїми агресивними діями Росія порушила як двосторонні домовленності, зокрема про спільне використання Азовського моря від 2003-го, так і численні міжнародні договори, зокрема Конвенцію ООН із морського права. Україна вважає, що дії Росії за всіма статутами ООН кваліфікуються як агресія.
Судячи із записів, українські моряки у відповідь на вимоги росіян заявляли, що вони заходять до Азовського моря відповідно до договору між країнами про морський кордон, і що у них на борту немає важкого озброєння. Російські військові все одно вимагали зупинитися і погрожували зброєю.
За координатами, які опублікувала російська ФСБ, кораблі ВМС України перебували у міжнародних водах під час нападу, що автоматично звільняє їх від юрисдикції будь-якої держави, окрім тієї, під чиїм прапором вони йдуть
Більшість країн Заходу одразу ж відреагувала на події, засудивши агресію та закликавши країни до деескалації ситуації.
У ЄС, НАТО та США закликали Росію терміново звільнити українських моряків і віддати військові кораблі.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові кораблі знову підуть у Керченську протоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі