пʼятниця, 30 листопада 2018 16:39

Спецслужби Росії намагались завербувати українця

Спецслужби Росії намагались завербувати українця
Російські силовики зацікавилися чоловіком, бо він мав відкриту проукраїнську позицію. Фото:cdn2.img.ria.ru

У Службі безпеки заявили, що російські спецслужби намагалися використати в Україні своїх агентів під виглядом псевдоцерковників.

Співробітники "кримської філії" ФСБ змушували чернівчанина, який до березневих подій 2014-го мешкав у Криму, вчинити державну зраду, повідомили у прес-службі відомства.

За даними СБУ, російські силовики зацікавилися чоловіком, бо він мав відкриту проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські бухти віддають у користування ФСБ

"До того ж чоловік був прислужником в одному з монастирів, тому "таваріщі" вирішили використати його за релігійною лінією. Розвідувальні завдання на території України він мав виконувати під виглядом монаха", - йдеться у повідомленні.

"А щоб чоловік став більш зговірливим, то продовжувачі традицій КДБ, за звичкою, помістили його на примусове лікування до психіатричної лікарні. Через кілька місяців чоловіку все ж вдалося звільнитися та повернутися на материкову Україну", - додали у Службі безпеки.

Також повідомляється, що, крім цього, працівники ФСБ Росії планували використати власного громадянина для виконання спеціальних завдань у мусульманському середовищі на території РФ та України.

"Для цього чоловік мав пройти "курс молодого бійця" в освітніх закладах релігійної спрямованості Близького Сходу або Південної Азії", - заявили в СБУ.

Там додали, що після відмови його певний час тримали під вартою за звинуваченням у розповсюдженні наркотиків, а після повторної пропозиції конфіденційного співробітництва росіянин поспіхом залишив країну. У відомстві повідомили, що наразі росіянин сподівається отримати статус біженця та залишитись жити в Україні.

Слідство ФСБ РФ звинувачує українських моряків у тому, що вони "мали умисел" на незаконне перетинання російського державного кордону у складі організованої групи.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби Росії намагались завербувати українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі