понеділок, 27 лютого 2017 14:00

Політолог розповів про причини повернення Криму

Політолог розповів про причини повернення Криму

Грузинський політолог і публіцист Олег Панфілов розповів про передумови і причини повернення Криму. Він вважає, що з березня 2014 року санкції почали міняти Росію, подібно як колись вплинули на існування СРСР.

"Для повернення Криму є кілька причин. Перша - жодна з країн, навіть із колись дружніх Росії, не визнали анексію Криму. Друга - юридичне обґрунтування анексії суперечить міжнародному праву і від цього не відмахнутися. Третє - історичному обґрунтуванню може повірити тільки божевільний, оскільки Крим, як і всі інші території, захопили - завоювали, відібрали, поцупили. Але він ніколи не був етнічно російський і ніколи добровільно не приєднувався до Росії. Четверте - репресії щодо корінного населення, а також українців можуть стати приводом для розгляду відповідальності Росії в міжнародних судах. П'яте і головне - Росії найближчим часом буде важко, а в перспективі неможливо забезпечувати фінансування кримського бюджету через санкції і катастрофічну ситуацію в російській економіці", - цитує Панфілова "Крим. Реалії".

Крим - остання поцуплена Росією територія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки кримських татар втекли від путінського режиму

"Криму найважче - його окупація стала приводом для введення санкцій, і колись росіяни зрозуміють, що красти погано, і за це можна отримати покарання, яке може коштувати розвалом країни. Але в Росії, як і в Радянському Союзі, погано з історичною пам'яттю, яку вибивали репресіями і ГУЛАГом - тому населення звикло жити сьогоднішнім днем, не намагаючись зрозуміти, що його чекає в майбутньому.

У мене немає сумнівів у тому, що Крим повернеться в Україну - ця впевненість обґрунтована історією і подіями останніх десятиліть. За крадіжку карають, за брехню засуджують, за самообман мучитиме совість - ніяка пропаганда не врятує кримський "русский мир" від необхідності погодитися з цим. Що швидше це відбудеться, то легше їм приймати рішення - жити в Україні чи скористатися можливістю розвивати дачні ділянки в Магаданській області. І головне - зрозуміти, що світ вже не стане мовчки спостерігати за тим, що витворяє Путін", - вважає публіцист.

Олєг Панфілов на Форумі видавців у Львові презентував книгу "Антирадянські історії". У ній переосмислив факти та події радянського та російського минулого.

"У Росії мене визнали персоною нон грата. Усе, що пишу, називають "антиросійським", "русофобським". Але ж треба пояснити людям, які не знають своєї історії: без неї вони не зможуть побудувати майбутнє. Вигадувати казки просто. Але це не історія. Не було героїв Зої Космодем'янської, Олександра Матросова. Мало хто з росіян знає, що 150 років тривала російсько-чукотська війна", - каже Панфілов.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів про причини повернення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі