вівторок, 22 січня 2019 17:34

Окупанти залякують батьків, які хочуть переводити дітей в українські класи

Окупанти залякують батьків, які хочуть переводити дітей в українські класи
Окупанти ліквідували всі українські школи на півострові - фото Крим Реалії

Окупанти перевели на російську мову викладання всі українські школи в анесованому Криму.

З 16 кримськотатарських шкіл, які були розташовані по всій территорії півострову залишилось лише 7, повідомляють Крим.Реалії.

Координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров впевнений- російська окупаційна влада всіляко намагається витіснити іншомовні класи.

"Вони поміняли всіх директорів шкіл і підбирають при цьому людей без будь-якої ініціативи, без всякого креативу, тобто просто допрацьовують свої роки до пенсії. Зрозуміло, що в таких школах немає позакласового творчості, так вони ще і не допускають ініціативу. В таких умовах розвитку очікувати важко. І потім, дуже низькі заробітні плати, а в школах з іншою мовою навчання стимулюючих виплат немає, і вчителі просто йдуть. Ось тут у нас неподалік Білогірська школа №4 - тут не вистачає ряду вчителів. У школах з кримськотатарською мовою це навчання має малу кількість годин: у російської мови - 4 години, у кримськотатарського 2-3. Потім вводять ще одну іноземну мову, експериментують - і теж за рахунок годин кримськотатарського. При цьому з точки зору закону все підводиться так, ніби все добре", - каже він.

Він додає, що керівництво шкіл шляхом шантажу та залякування відмовляє батькі від переведення дітей до не російських класів.

Кримчанам, які опинилися в такій ситуації Абдурешит Джеппаров радить бути наполегливими.

Активіст Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін зазначає, що керівництво шкіл не відкриває класи, бо виконує наказ окупантів.

"У 2014-2015 і 2015-2016 навчальні роки російське Міністерство освіти Криму давало рекомендації керівництву шкіл при перекладі дітей з молодшої до середньої школи переходити на російську мову навчання",- каже Кузьмін.

За його словами заяви відмовляються приймати аргументуючи це їх малою кількістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не економте на школах і дітях: Сенцов написав листа в Україну

Директор департаменту середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти України Юрій Кононенко каже, що для навчання кримськотатарською мовою на материковій частині країни є всі можливості.

- В Україні є значний досвід підготовки програм, підручників кримськотатарською мовою, і ця робота триває постійно. У 2015 році Кабінет міністрів України прийняв постанову про те, щоб незалежно від кількості дітей, які хочуть навчатися цією мовою, підручники друкувалися тиражем не менше 300 примірників. Такі підручники для 2018 навчального року були видані для першого, п'ятого і десятого класів. У Херсонській області є одна школа, де навчання ведеться кримськотатарською мовою. Крім того, було вирішено, що Міжнародна українська школа надаватиме освіту в тому числі дітям в Криму і Севастополі. В принципі, вони можуть отримати дистанційну освіту в будь-якому навчальному закладі, яке спеціально визначене Міносвіти", - сказав Кононенко.

Так звана влада Криму відбирає в учасників анексії півострову житло, яке надала їм на хвилі патріотизму у 2016 році.

Це житло їм надавали самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов та депутат Держдуми РФ Михайло Шеремет, повідомляє кримське ЗМІ "Примечания".

Жінка так званого героя окупації півострову, Катерина Денісюк, розказала журналістам, яким чином ії родина залишається на вулиці.

Чоловік Катерини отримав оселю за допомогу у захопленні півострову в 2014 році. Будівля, яку їм дали була непридатна для житла ще до анексії.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти залякують батьків, які хочуть переводити дітей в українські класи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі