понеділок, 11 червня 2018 18:30

"Не голодування, а харчування за спецсхемою" - росіяни розповіли про стан політв'язнів

"Не голодування, а харчування за спецсхемою" - росіяни розповіли про стан політв'язнів
Росіяни розповіли про стан політв'язнів в Криму. Фото: Центр журналистских расследований

Політв'язні Кремля у СІЗО окупованого Криму перебувають у "задовільному стані".

Російська омбудсмен Тетяна Москалькова відповіла на звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової. Передає прес-служба останньої.

Омбудсмен РФ 19 травня перевірила умови тримання та надання необхідної медичної допомоги українським політв'язням Володимиру Балуху, Узаіру Абдуллаєву, Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Зеврі Абсеітову, Рустему Абільтарову, Енверу Сейтосманову, Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову, Руслану Трубачу та Ісмаїлу Рамазанову.

Зазначається, що усі вищезазначені особи пройшли медичний огляд та, за необхідністю, направлені до лікарні для надання кваліфікаційної допомоги.

"Обвинуваченим і засудженим забезпечуються передбачені законом умови тримання. Перешкод для відвідання затриманих адвокатами не встановлено. Відвідані мною громадяни у ході розмов не висловили претензій до працівників адміністрації СІЗО. Також вони не підтвердили застосування до них фізичного чи психологічного впливу. Разом із тим, вони висловили ряд прохань, які після мого звернення до керівництва закладу були задоволені", –розповіла Москалькова.

Крім того, зазначається, що Зеврі Абсеітову дозволили використання медикаментів, переданих йому родиною. Задоволено прохання Володимира Балуха про "забезпечення приватності наявного в камері санвузла".

Стосовно Балуха омбудсмен РФ повідомила, що його утримують у двомісній камері площею 10,5 кв.м., в якій є з телевізор і бак для питної води. Разом із Балухом у камері знаходиться ще одна особа.

"Тілесних ушкоджень, травм чи ознак здійснення на нього фізичного чи психологічного тиску при доставленні Володимира Балуха до СІЗО, або за період його тримання в установі, в тому числі і після виїзду в ізолятор тимчасового тримання, не виявлено", – стверджує Москалькова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Даремно зобразив мене жертвою, яка потребує помилування переможця" - Сенцов написав листа

За її словами, Балух не висловив претензій до умов тримання, скарг на принижуюче чи жорстоке ставлення. У 2018 році його 5 разів відвідували адвокати Тарас Омельченко та Ольга Дінзе.

У Денісової зазначають, що раніше у телефонній розмові про стан здоров'я Балуха Москалькова заявляла, що "нині це не повне голодування, а харчування за спеціальною схемою".

Український активіст Володимир Балух, який голодує понад 80 днів, може померти. Про це повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

Окупанти звинувачують Балуха у зберіганні гранати та набоїв на горищі власного будинку. Балух стверджує, що став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — повісив на стіні табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18" і прапор України на подвір'ї.

Зараз ви читаєте новину «"Не голодування, а харчування за спецсхемою" - росіяни розповіли про стан політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі