понеділок, 27 травня 2019 21:01

Ми маємо справу з країною, яка норми міжнародного права ні в що не ставить

Росію не виключать з ООН через ігнорування рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Це можливо лише у разі порушення Статуту ООН, розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

25 травня2018 року 19 суддів Міжнародного трибуналу зобов'язати Росію відпустити українських моряків та повернути захоплені судна Україні.

Росія відмовилась відпускати українських військових. Рішення аргументувала необхідністю суду та слідства над ними

Яким чином змусити росіян реагувати на рішення міжнародних судів, пояснює дипломат.

Автор: telegraf.com.ua
  "Секторальні санкції повинні довести пану Путіну про те, що продовжувати таку політику може Росії дуже дорого коштувати"- Володимир Огризко
"Секторальні санкції повинні довести пану Путіну про те, що продовжувати таку політику може Росії дуже дорого коштувати"- Володимир Огризко

Ми маємо справу з країною, яка норми міжнародного права ні в що не ставить. Для якої рішення будь-яких міжнародних органів правосуддя нічого не варте, тому що такою є суть політики цієї держави.

Росія трактує міжнародне право так, як їй заманеться, вона вигадує абсурдні аргументи, якими прикриває свою негативістську позицію.

Тому нічого насправді нового немає.

Що дає це рішення?

Це дає щонайменше майже автоматичне продовження антиросійських санкцій в червні. Це як програма мінімум, а максимум - може підштовхнути західних партнерів піти далі.

Це черговий аргумент на користь нашої позиції, що Росія це країна, яка сама себе поставила поза міжнародним правом та цивілізованим світом.

Тобто коли йде розмова про Росію, можна вважати, що жодні рішення не будуть виконані?

Формально ні, я в цьому більш ніж переконаний. Тому що це не вписується в концепцію глобального гравця. Це нижче російської гідності, так розмірковують в Кремлі.

Може це коштуватиме дорожче, ніж відпустити моряків і віддати катерки, то можна буде до цього і повернуться.

Спрогнозувати важко, оскільки РФ країна агресивна, непрогнозована. Як і в будь-якій деспотії, де рішення ухвалюються в залежності від того з якої ноги прокидається правитель.Якщо з лівої ноги, то може бути одне рішення, а з правої,то інше.

Це в демократіях все обговорюється та дебатується і вирішується методом діалогу. То в деспотії все залежить від настрою однієї конкретної людини.

Санкції, повинні довести пану Путіну про те, що продовжувати таку політику може Росії дуже дорого коштувати

Який механізм впровадження цього рішення?

Впровадження просте - країна повинна виконувати рішення суду. Тут немає жодних інших механізмів окрім того, що написано Гамбурзьким трибуналом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У посольстві США поставили ультиматум РФ щодо українських моряків

Заступник міністра Олена Зеркаль у себе на Facebook пише про аналогічну справу:

"Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей". Це можливо у даному випадку?

Ну вони, якщо бути точним, то випустили у такий спосіб, щоб начебто не визнавати рішення трибуналу, а зробили, це між іншим, трохи не добровільно, безвідносно до рішення. Ну це така психологія країни, яка не вважає за необхідне виконувати будь-які рішення міжнародних інстанцій. Тому можливо це і відбудеться.

Стосовно Arctic Sunrise йшлося про країни НАТО, а це серйозний аргумент. А ми поки що не в НАТО.

Чи може це стати продовженням санкцій? Посол України у Німеччині закликає впровадити додаткові. Про що саме йдеться? Що це може бути?

Вони очевидні - це секторальні санкції, які повинні довести Володимиру Путіну про те, що продовжувати таку політику може Росії дуже дорого коштувати. Фінанси, енергетика, військові справи - тут нічого нового ми не вигадаємо, все давно відомо. Питання наскільки рішення буде політично підтримано.

Якщо так, повірте, за кілька місяців ситуація поміняється. А оскільки такого розуміння зараз немає, то ми маємо те, що маємо.

Виключення, чи включення країни з ООН відбуваються через певні обставини, які прописані в статутах, цих організацій

Частина експертів вважає, що для нас важливим є не так запровадження нових санкцій, як збереження чинних антиросійських. Це так?

Я з цим не згоден, санкції потрібні, але більш жорсткі. Бо наявність жорстких обмежень дає надію на те, що політика РФ зміниться. Якщо ми будемо думати, що "легенькі укуси комара" можуть мати, ну дуже вже великий ефект, то це неправильно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мусимо пам'ятати не мовчки" - виставку на підтримку полонених моряків покажуть у кожному рідному місті військових

Росія заявила, що звільнить моряків лише після суду та слідства. І додала, що буде продовжувати наполягати на своїй версії конфлікту. РФ можуть виключити з ООН?

Тут трошечки різні речі. Виключення, чи включення країни з ООН відбуваються через певні обставини, які прописані в статутах цих організацій. Але питання ще не ставили і навряд поставлять.

Найкращий спосіб привести РФ до порядку це безумовно не військовими, а суто економічними моментами. Треба продемонструвати що продовження цієї агресивної політики для неї значно гірше, ніж йти в руслі нормальних відносин, які мають бути характерними для цивілізованих країн. Поки держава-агресорка цього не розуміє, значить треба це дати відчути через гаманець. Перестати запрошувати Росію на міжнародні форуми, не їздити міжнародним політикам до Путіна. Лише потрібна політична воля, яка на сьогоднішній момент на такий рівень не піднялася.

Автор: Громадське
  Росія відмовилася виконувати рішення Міжнародного трибуналу з Морського права: "стосовно Arctic Sunrise йшлося про країни НАТО, а це серйозний аргумент.  А ми поки що не в НАТО", - каже Володимир Огризко
Росія відмовилася виконувати рішення Міжнародного трибуналу з Морського права: "стосовно Arctic Sunrise йшлося про країни НАТО, а це серйозний аргумент. А ми поки що не в НАТО", - каже Володимир Огризко

Головне питання: якщо РФ наплювала на рішення трибуналу, як на них вплинути?

Тепер для світу з'являється аргумент щоб відноситися до цього серйозно. Раніше захоплення моряків можна було представити як інцидент - російська пропаганда подавала, що українці напали на нещасних росіян бажаючи підірвати Керченський міст.

Ті, хто не хотіли приймати рішення, ховалися за роспропагандою.

Але як Міжнародний суд заявив, що відбулася агресія з боку росіян, їм треба визначитись. То тепер аргументи такого типу не приймаються, а відтак і санкції будуть посилені.

25 листопада торік у Чорному морі російські прикордонники захопили 3 українських військових судна та 24 членів екіпажу. Моряків доправили до російського слідчого ізолятору "Лефортово", де тримають і сьогодні, а кораблі - 2 малих броньованих артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир Яні Капу пришвартували в окупованій Керчі.

Щоб звільнити своїх військових з російського полону 16 квітня Україна подала позов до Міжнародного трибуналу з Морського права у Гамбурзі.

Зараз ви читаєте новину «Ми маємо справу з країною, яка норми міжнародного права ні в що не ставить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі