вівторок, 19 травня 2020 17:36

Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передають до Міжнародного трибуналу

Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передають до Міжнародного трибуналу
Росія відповість за злочини в Керченській протоці перед Міжнародним трибуналом. Фото: reuters.com

Міністерство закордонних справ України 22 травня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Як уточнив у коментарі Укрінформу заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, після цього повідомлять деталі позову до РФ.

"Насамперед хотів би розвіяти всі конспірологічні теорії зради, які ширилися мережею останнім часом: ми працюємо над цим кейсом проти Росії у повному обсязі, жодний процес не зупинено, всі матеріали до судових слухань готуються, команда працює на відмінно. 22 травня Україна має подати свій меморандум у справі проти Росії за її захоплення і затримання трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Деталі повідомимо в день подання меморандуму", – наголосив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори щодо Донбасу: ЗМІ назвали дату візиту Кулеби та Єрмака в Берлін

За його словами, робота над документом триває чітко за графіком.

"Наша мета – це чітке рішення Міжнародного арбітражного трибуналу про порушення російською стороною вимог міжнародного морського права. Більше того, ми хочемо отримати від Росії гарантії, що вона утримуватиметься від таких порушень, а також щоб вона сплатила належну компенсацію морякам, Військово-Морським силам і Україні", – сказав Єнін.

Після 22 травня Росія матиме три місяці на висловлення своїх заперечень щодо юрисдикції. На фінальне рішення в цій справі, за прогнозами дипломата, можна очікувати приблизно в середині 2023 року.

25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли та захопили кораблі Військово-Морських сил України - катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, трьох із них було поранено. Повернулися українські моряки на батьківщину під час обміну полоненими з Росією у вересні 2019 року.

Раніше п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко попередив чинну владу про ризик скасування "азовського пакету" санкцій проти Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передають до Міжнародного трибуналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі