четвер, 30 листопада 2017 13:49

"Крим має давні демократичні традиції" - сьогодні святкують 100-річчя першого Курултаю

30 листопада 1917 року провели перший Курултай кримськотатарського народу.

Це був з'їзд представників кримськотатарських організацій, на якому вирішувалося питання про подальшу долю Криму і кримськотатарського народу. Про це інформують "Українські новини".

"На зібранні обрали Тимчасовий кримсько-мусульманський виконавчий комітет, головою якого став Номан Челебіджихан (Челебі Челебієв). Курултай взяв на себе повноваження Мусульманського виконкому, проголосив створення Кримської Народної Республіки, прийняв Конституцію і державну символіку", - йдеться у повідомленні.

Курултай став парламентом Кримської Народної Республіки.

"В результаті величезної протидії робота Курултаю була припинена за дуже короткий період, але рішення і закони, прийняті першим Курултаєм, мали колосальне значення", - повідомляє .

У Музеї грошей Національного банку України 22 листопада 2017 відбулася презентація пам'ятної монети "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу".

Автор: Фото: bank.gov.ua
  Пам'ятна монети "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу".
Пам'ятна монети "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анексований Крим позивається проти України

"Питання звільнення Криму, захисту кримських татар є одним з пріоритетів нашої спільної роботи. Уряд робить все можливе, щоб захистити наших співвітчизників від окупантів. Вірю, що наступний Курултай буде скликаний на звільненій від окупантів кримській землі", - наголосив прем'єр-міністр Володимир Гройсман з нагоди 100-річчя проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

Він підкреслив, що Кримська Народна Республіка, яка була проголошена на перших національних зборах кримських татар, стала першим демократичним проектом в мусульманському суспільстві.

Раніше повідомлялось, у Києві в Кримському домі відбулась презентація вже 5-го видання 1-го повного перекладу Корану українською мовою. Необхідність перевидання перекладу смислів Корану виникла через величезний попит, бо перші 4 наклади розійшлися за лічені дні.

Зараз ви читаєте новину «"Крим має давні демократичні традиції" - сьогодні святкують 100-річчя першого Курултаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі