пʼятниця, 23 вересня 2022 06:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Кримських татар попередили про небезпеку

Кримських татар попередили про небезпеку
Представники окупаційної влади Криму масово роздають повістки кримським татарам. Фото: facebook.com/tamila.tasheva

У тимчасово окупованому Криму по всіх населених пунктах, де компактно проживають кримські татари, проходять рейди.

Представники окупаційної влади масово роздають повістки кримським татарам і відвозять їх у військкомати. Про це у Facebook повідомила представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

За її словами, облави проводять у школах, ринках, у місцях скупчення людей.

"Вік 18–50 років, за словами наших джерел, не дивляться ні на захворювання, про які їм говорять схоплені чоловіки, з коментарем – "зараз підходять усі". Наприклад, у селищі Зуя роздали повістки майже 100 чоловікам, кримським татарам. Зайшли у школу і роздали повістки вчителям чоловічої статі. Активно роздають повістки у селищах Азовське, Майське, Добре та по всій "долині", де проживає велика кількість кримськотатарського населення", – зазначає Ташева.

За її даними, нині вже роздано щонайменше тисячу повісток по всьому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Криму винесли вирок у справі Нарімана Джеляла та Асана й Азіза Ахтемових

Ташева називає це показовою акцією покарання кримських татар, які не підтримували окупантів і зараз активно підтримують дії ЗСУ й виступають проти війни.

"Кілька тисяч кримськотатарських чоловіків, які можуть бути вбитими або покаліченими на війні, для малочисельного кримськотарського народу точно вплине на кілька майбутніх поколінь. Чоловіків у кримських татар через наслідки депортації менше. Я вже не говорю про те, що воювати доведеться проти своїх людей – українців, кримських татар, які воюють у складі ЗСУ. Кримських татар хочуть знищити, використовуючи для цього мобілізацію. Нам важливо говорити про це, про чергові злочини Росії", – пише Ташева.

Вона закликає кримських татар не ходити на публічні заходи, в тому числі на п'ятничну молитву. За можливості просить людей виїжджати з Криму.

"Робіть все що можете, використовуйте всі законні і "незаконні" методи для того, щоб не бути мобілізованими", – пише Ташева.

Чоловікам віком від 18 до 35 років потрібно негайно покинути тимчасово захоплені росіянами території. Виїжджати можна, зокрема, через Крим до Грузії. А потім повертатися на підконтрольну Україні територію. Про це 22 вересня у Telegram заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Мобілізація у Росії навряд зупинить контрнаступ Збройних сил України. У найближчому майбутньому вона не вплине на бої, йдеться у публікації The Wall Street Journal.

Зараз ви читаєте новину «Кримських татар попередили про небезпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі