пʼятниця, 26 липня 2019 15:31

Капітан російського судна розповів, як їх затримала СБУ

Капітан російського судна розповів, як їх затримала СБУ
Затриманий СБУ російський танкер Neyma. Фото: з відкритих джерел

Члени екіпажу російського танкера Neyma, затриманого в порту Ізмаїл Одеської області, приземлилися у московському аеропорту "Домодєдово" рейсом із Кишинева.

Капітан судна Ілля Дроб'язко після прибуття до Москви заявив, що не буде свідчити в українському суді, бо не є свідком у "Керченській справі", передає Інтерфакс.

"Ми нічого не порушували - ні українських, ні російських законів", - наголосив він.

"Перед заходом у порт усі формальності були дотримані - ми оформили разовий перехід. Цього ж дня ми пришвартувалися біля судноремонтного заводу в порту Ізмаїл, а на ранок прийшли люди, які представилися працівниками військової прокуратури Одеси і почали проводити слідчі заходи", - розповів капітан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СБУ пояснили, чому відпустили російських моряків

Наголосив, що екіпаж не планував конфліктувати з українськими силовиками. Але вважає, що вони не мали права підніматися на борт без представника російського консульства.

За його словами, команда танкера працює за контрактом "на перегін для постановки судна на ремонт" і не має жодного стосунку до подій листопада 2018-го.

Нині моряки вирушили додому рейсом до Краснодара.

Служби безпеки України повідомили про затримання в порту Ізмаїл російського танкера Neyma, який у листопаді 2018-го блокував українські малі кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" у Керченській протоці.
Назва танкера після інциденту в Керченській протоці була змінена російськими власниками на Nika spirit.
Пізніше стало відомо, що екіпаж російського танкера відпущений, моряки вилетять у Росію з Молдови. Судно поки залишається в Ізмаїлі.
У СБУ не зафіксували порушень Морського права і законів України з боку екіпажу затриманого у четвер російського танкера, тому підстав для затримання моряків не було.

Зараз ви читаєте новину «Капітан російського судна розповів, як їх затримала СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі