вівторок, 29 жовтня 2019 13:36

Болюча втрата: у віці 92 років померла Садако Огата

Болюча втрата: у віці 92 років померла Садако Огата
Садако Огата сприяла поверненню кримськотатарського народу на батьківщину. Фото: Соцмережі

У віці 92 років померла Садако Огата, видатний японський державний і політичний діяч, дипломат, Верховний комісар ООН у справах біженців з 1 січня 1991-го по 31 грудня 2000-го.

Садако Огата допомогала кримськотатарському народу повернутися на батьківщину після депортації, написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

"У вересні 1997-го Верховний комісар ООН у справах біженців Садако Огата під час дводенного перебування у Криму відвідала селище компактного облаштування кримських татар Васієт (Строганівка. - Gazeta.ua), де мала тривале спілкування з членами Меджлісу кримськотатарського народу і жителями селища. Одним із результатів вчиненої нею поїздки до Криму і переговорів, які відбулися з керівництвом України й Узбекистану після поїздки на півострів, стала спрощена процедура надання громадянства України понад 80 тисячам кримських татар, які повернулися на той час із Узбекистану та інших пострадянських держав до Криму", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму нові обшуки, забрали активіста

Садако Огата в останні роки життя була експертом інституту Брукінгса, а також членом Фонду Сержіу Вієйри ді Меллу. Вона автор книг ті численних статей із історії дипломатії та міжнародних відносин, 2017-го отримала "Нагороду за глобальні заслуги випускника Ротарі".

"Ім'я пані Садако Огата зберігатиметься у вдячній пам'яті кримськотатарського народу разом із іменами всіх, хто допомагав йому повернутися на батьківщину та вніс вагомий внесок у відновлення порушених прав корінного народу Криму. Меджліс кримськотатарського народу висловлює щирі співчуття рідним, близьким, друзям і соратникам пані Садако Огата в зв'язку з її смертю", - написав Чубаров.

На території Кримського півострова перебувають 99 політичних ув'язнених, заарештованих окупаційною владою Російської Федерації. Із них 80 - це кримські татари.

Заявив почесний голова Кримськотатарського молодіжного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Зараз ви читаєте новину «Болюча втрата: у віці 92 років померла Садако Огата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі