четвер, 01 квітня 2021 16:00

10 тис. українців можуть втратити майно в Криму - юристи

31 березня на Facebook-сторінці "КримSOS" відбувся онлайн-брифінг "Як захистити своє право власності на земельну ділянку в Криму". На ньому виступили юристи громадських організацій та представники українських державних установ.

З 20 березня через указ Володимира Путіна земельні ділянки у Криму не можуть належати українцям, яких окупаційна влада прирівнює до іноземців. Активісти розповіли Gazeta.ua про проблему та як її можна вирішити зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців вважають Росію агресором і підтримують деокупацію Криму - опитування

"Зараз приблизно 10 тисяч громадян України опинились під загрозою вилучення майна. Указ Путіна має на меті примусити тих кримчан, які досі не отримали громадянство РФ, отримати його, а також вилучити землю в громадян України і передати її росіянам, зокрема тим, хто незаконно в'їхав на територію Криму. Подібні дії ми розцінюємо як продовження незаконної політики колонізації нашої території громадянами РФ, як воєнний злочин", - сказала Дар'я Свиридова, перша заступниця постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим.

Автор: pixabay.com
  Активісти закликають збирати документи до міжнародних судів та там пробувати відстояти право власності
Активісти закликають збирати документи до міжнародних судів та там пробувати відстояти право власності

Юристи розповідають, що люди мають отримати компенсацію за землю. Проте ділянка буде продаватися не по ринковій ціні. Але деяким землевласникам-іноземцям російський суд може продовжити термін відчуження землі після 20 березня 2021 року. Таку відстрочку можуть дати, зокрема, тим людям, які не змогли переоформити землю через карантинні обмеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стратегія деокупації Криму має ряд недоліків

Також прокуратура АРК просить надавати відомості про посадових осіб та судові рішення окупаційного режиму, які намагаються землевласників позбавити їхніх ділянок. Та вже зараз можна подавати документи до Європейського суду з прав людини.

Автор: news.allcrimea.net
  Українців, які не прописались в окупованому Криму прирівняли до іноземців та вони не мають права на "прикордонні російські землі"
Українців, які не прописались в окупованому Криму прирівняли до іноземців та вони не мають права на "прикордонні російські землі"

"Перш за все треба зібрати усі документи на нерухомість на цій землі, всю юридичну історію цього майна, наприклад документи про джерела походження майна. Якщо ділянку було відчужено під тиском указу Путіна (продано, передано), треба зібрати документи щодо такого відчуження самим власником", - сказав Микола Кіккас, юридичний експерт Регіонального центру з прав людини.

Активісти створили інтернет-сторінку, де зібрали усі поради щодо ситуації. Також отримати консультацію щодо проблеми відчуження майна окупантами можна у Telegram-боті CrimeaIsUaBot.

20 березня 2021 року набрав чинності указ Володимира Путіна №201 від 20.03.2020, в якому розширюється перелік територій, на яких земельні ділянки не можуть належати іноземцям. Всі, хто "автоматично" не отримав російське громадянство в Криму, до 20 березня 2021 року мали відмовитися від земельної ділянки за грошову винагороду або іншим способом переоформити її на громадян РФ. Якщо протягом року землевласники, які не мають російського паспорта, цього не зробили, у них примусово мають вилучити земельні ділянки в судовому порядку.

Зараз ви читаєте новину «10 тис. українців можуть втратити майно в Криму - юристи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі