середа, 23 серпня 2006 20:12

У Київ із Криму привезли кам"яних ідолів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  В Українському домі стоїть половецька статуя воїна ХІІ століття
В Українському домі стоїть половецька статуя воїна ХІІ століття

25 скульптур із Кримського краєзнавчого музею виставили в Українському домі на Європейській площі. Деякі експонати заввишки до 2,5 м і важать до 600 кг.

Скульптури належать до культури етносів, які жили в Криму між III тис. до н.е. та XV ст. н.е. Більшість цих народів зникли — скіфи, сармати, готи, половці. Усі ці пам"ятники зібрали з різних куточків Криму. Одні з них стояли просто неба, інших викопали із землі. Найбільша скульптура — вапнякова статуя воїна ХІІ ст.: 2,5 м заввишки.

— На скульптурах є символи, значення яких нікому не відоме. Приміром, камінь з готськими, давньоскандинавськими письменами-рунами. Що вони значать, можуть сказати тільки фахівці. А вони між собою досі сперечаються, — каже директор Кримського краєзнавчого музею в Сімферополі Андрій Мальгін, 41 рік.

На відкриття виставки прийшов президент Віктор Ющенко, 52 роки. Він зупинявся біля кожного експоната і слухав, що розповідає Андрій Мальгін. Ющенко затримався біля метрової вапнякової фігури в шоломі — половецького воїна ХІІ ст.

— Із вапняку... М-м-м, так вона мене захопила... — помацав фігуру рукою президент.

Виставка "Кам"яна скульптура Криму: перехрестя етнокультур" працюватиме до 3 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «У Київ із Криму привезли кам"яних ідолів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі