четвер, 21 вересня 2006 17:21

"Сказав онучці, що зґвалтує, як тільки трапиться нагода"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сусідка Лариса Северененко і Олена Фінагіна (на фото позаду)
Сусідка Лариса Северененко і Олена Фінагіна (на фото позаду)

40-річний киянин Ігор Фінагін затероризував жителів вулиці Замковецька, що на Куренівці. Сусіди скаржаться, що чоловік ганяється за ними з ножем, жбурляє цеглу, краде речі, погрожує спустити собак та зґвалтувати жінок. У місцевого дільничного інспектора Ярослава Носовця, 39 років, лежить понад десять офіційних заяв на Фінагіна.

Три роки тому чоловік із 36-річною дружиною Оленою та трьома дітьми (5, 7, і 10 років) переїхав із Бортничів на Замковецьку, 48. Із тих пір тут забули про спокій.

— Він сказав Юлі, моїй онучці, що зґвалтує її, як тільки трапиться нагода, — потирає чоло 79-річний Борис Закревський, сусід Фінагіна. — Почалося з того, що собаки Ігоря задавили його ж півня. Але той упевнений, що півня вбила Юля. Мене Фінагін коли бачить, обзиває старим підарасом. Думаєте, приємно? Місяць тому він купив уже четверту вівчарку, ще цуцика й сказав мені: "Як виросте, на всіх натравлю. Порве вас!".

Родина Закревських щовечора засинає під лайку п"яного сусіда. Пан Борис каже, що інколи намагається втихомирити його через паркан, але боїться, щоб той не поліз битися. У 79 років сили вже не ті.

— Ага! Той Фінагін — больной, — визирає з-за паркану, спираючись на ціпок, Зінаїда Закревська. — Він у дітей камінням кидається.

Ігор мене називає чуркою, а я ж — білявка

Сусіди розповідають, що Ігор краде у них металеві речі і здає їх на брухт. Не гребує залишеним у дворі посудом. Інколи, пізно ввечері, стоїть на дорозі біля будинку й усім перехожим погрожує ножем.

Через дорогу від Фінагіних живе 60-річна Лариса Гладченко.

— Я прожила в цьому будинку 54 роки, ніколи не думала переїжджати, а тепер хочеться тікати світ за очі, — хитає головою пані Лариса. — Ігор мене називає чуркою, а я ж — білявка! У сусідньому будинку живе родина з Кавказу. Фінагін якось причепився до їхнього сина, побилися, а я розбороняла. Так він мене копнув ногою в стегно. До іншої сусідки прийшов із викруткою, погрожував штрикнути в серце. Потім їй руку поранив.

Ігор Фінагін має метр сімдесят зросту, чорнявий, кароокий, різкі риси обличчя. Не скажеш, що накачаний. Одягається в поношені речі. Називає себе козаком, каже, що колишній афганець-десантник. Лариса Гладченко розпитувала в міліції, чи правда це. Їй розповіли, що Ігор служив при штабі в Німеччині, його батько — колишній міліціонер.

— Я так і думала, що він не десантник, — каже Лариса Гладченко. — Тижні три тому вулицею йшли кришнаїти, Фінагін став до них чіплятися. Так вони його так отмєтєлілі! Уся вулиця бачила, ніхто не заступився.

Місцеві багато разів зверталися в міліцію. Але останній місяць правоохоронці не хочуть виїжджати на Замковецьку. Доки Фінагін нікого не скалічив, арештовувати його нема за що.

— Це мій головний біль, — розповідає старший дільничний майор Петро Корбут, 39 років. — Сімейка Адамсів! Не вздумайте до нього без нас їхати, мало що трапиться.

Супроводжувати "ГПУ" до будинку Фінагіних взялись дільничні Петро Корбут і Ярослав Носовець. Дорогою розповіли, що Ігор стоїть на обліку в Подільському райвідділі як сімейний скандаліст. Його дружина кілька разів писала заяви, що чоловік її б"є.

Это не мужик, а наказание

— Я проводив із ним бесіду, попередив, — зауважує Ярослав Носовець, — на більше не маю права. Ларису Гладченко він вдарив, це правда, але побоїв вона не знімала. У будь-якому випадку кваліфікували б як легкі ушкодження. За це не саджають.

Дільничні радять місцевим подати позов до суду.

— Він переїхав сюди з Дарницького району 2003 року, — каже Петро Корбут. — Я дзвонив до його колишнього дільничного в Бортничі. Виявилося, там теж були великі проблеми. Фінагіна підозрювали в крадіжці, були постійні дебоші. Колега сказав "Сочувствую тебе, это не мужик, а наказание!"

Міліцейські "жигулі" під"їхали до обшарпаного одноповерхового будинку на Замковецькій, 48. На хвіртці дзвоника немає. Дільничні гупають у паркан — загавкало кілька псів. Із дерев"яної хати вийшла Олена Фінагіна — в старій футболці й спортивках.

— Чего вам надо?! Мужа нет, он на водительских курсах, будет поздно, — відповідає жінка.

Розмову почула сусідка Лариса Северененко, яка ділить хату з Фінагіними. Як тільки дві жінки зустрілися, між ними спалахнула суперечка. Олена кричала, що Лариса підкупляє сусідів, аби вони скаржилися на чоловіка. А пані Лариса звинувачувала обох Фінагіних у крадіжках.

Із "ГПУ" пані Фінагіна розмовляти відмовилася. Сказала, що в шлюбі з Ігорем 12 років. Нічого не знає про минуле чоловіка і не слідкує за ним. Заяви в міліцію вона дійсно писала, але робила це "просто так".

До церкви родина ходить по їжу

Наступного дня після поїздки на Замковецьку до "ГПУ" звернулася Юлія Корман, 30 років, онука родини Закревських, які живуть на Замковецькій — поруч із Фінагіними.
— Так і напишіть: я готова піти до суду! — каже Юлія. — Дружина Фінагіна обіцяла навіть найняти людей, аби мене зґвалтували. Щодня, повертаючись додому, я ухиляюсь від цеглин, які вони кидають в мене. Він — алкоголік і хворий на шизофренію. Я це знаю, бо за освітою — соціальний працівник, тому впізнаю хворих. Живуть вони з того, що крадуть, а по неділях ходять до церкви, де їм дають їжу. А гроші отримують на мітингах за Вітренко — там вони прапорами махають.
Місцеві шукають юриста, який допоможе оформити документи до суду.

Зараз ви читаєте новину «"Сказав онучці, що зґвалтує, як тільки трапиться нагода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі