понеділок, 18 січня 2021 07:56

Власники електрокотлів платитимуть удвічі більше

1 кВт електроенергії для населення з 1 січня коштує 1,68 грн. Стільки ж платять за світло споживачі з пільговим тарифом "Електро­опалення". Досі сплачували по 0,9 грн за перші 3 тис. кВт щомісяця.

Протягом місяця одне домоволодіння з газовим опаленням споживає в середньому 300–350 кВт електрики. Це за наявності базових електроприладів: бойлера, пилососа, мікрохвильовки, телевізора, холодильника, комп'ютера, пральної машини, електрочайника, фена. Для таких споживачів місячний платіж зріс у середньому на 90 грн.

Найбільше від подорожчання постраждали ті, в кого немає газу й був підключений тариф "Електроопалення". Такі домоволодіння мали додатково електричні плиту, духовку, котел обігріву, радіатори опалення. В середньому споживали 2,5 тис. кВт щомісяця. Тепер платитимуть на 2 тис. грн більше.

45-річний Петро Скиртенко з міста Боярка поблизу Києва зменшив витрати електроенергії удвічі.

— Коли зводив будинок, електрика коштувала 20 копійок, — розповідає Скиртенко. — Заробляв непогано, про економію не думав. Купував всі електропристрої із запасом потужності, надійні.

У кожній кімнаті поставив по 30 врізних світильників, 2-кіловатного насоса на свердловину, промислового двигуна для автоматичних воріт, два бойлери по 200 літрів, чавунну 200-літрову ванну — найбільшу, яку знайшов. У кожному коридорі, гаражі, літній кухні, сауні, на мансарді причепив електрообігрівачі, електроплити, витяжки з підігрівом. У спальні та вітальню встановив панорамні вікна на всю стіну, в септик — перекачувальний насос, у дворі — ліхтарі вуличного освітлення. Навіть у собачій будці лежав килим з електропідігрівом. Планував облаштувати ще підігрів даху і ливнівок, щоб сніг не лежав. Задумувався над басейном для дітей.

Будинок опалював електричним котлом потужністю 18 кВт.

— Як вселилися, в перші місяці накручувало по 3–3,5 тисячі кіловат. Не переймався, бо платіжка за електрику була єдина. Не мав витрат за газ, воду, водовідвід чи утримання прибудинкових територій.

Із кожним подорожчанням платити доводилося все більше.

— У хаті щомісяця з'являлися нові електропристрої: посудомийна машина, морозильна камера, комп'ютер, мікрохвильовка, мультиварка, пароварка, кавоварка, хлібопічка, соковижималка. Уже мовчу про електроінструменти в гаражі. Там кожен лобзик, дриль чи пилка працює на електриці. Коли щомісяця платив уже по 6 тисяч, почав задумуватися над економією.

Сестра Петра живе з родиною в Німеччині. Мають приватний дім подібної площі. Там електрика найдорожча в Європі. Сьогодні 1 кВт коштує 30 євроцентів — майже 10 грн.

— Наталія із зятем — не бідні люди, але німці звикли ощадливо використовувати ресурси, — продовжує Петро Вадимович. — Їхній дім споживає учетверо менше мого. Перейняв досвід.

Петро Скиртенко підключив тариф "Електроопалення", встановив двозонного електролічильника. При такому спожита в нічний час електрика коштує удвічі дешевше.

Одного бойлера відключив, іншого поміняв на 80-літрового. Вимкнув обігрівачі, які стояли в нежитлових приміщеннях, гаражі, літній кухні. Замінив чавунну ванну на акрилову. До системи опалення під'єднав теплоакумулятор — бак об'ємом 2 куб. м. Нагріває його вночі, коли електрика дешевша.

— Всі ці сауни з електротоп­ками, вентиляції з підігрівом, панорамні вікна і собачі килими відійшли в минуле, — продовжує. — Так само, як і хлібопічки, пароварки, кавомашини й електрошашличниці. Не потрібні й ліхтарі у дворі. Замість 30 світильників на кімнату вистачає чотирьох, по кутках стелі.

Усі лампочки чоловік замінив на діодні. Такі споживають удесятеро менше. Однак найбільше електрики використовують нагрівальні пристрої: котел, бойлер, обігрівачі, духовка, плита й чайник.

— Найбільше можна зекономити, змінивши звички, — каже Петро Скиртенко. — Забудьте про гарячі ванни щовечора для кожного члена родини. Помитися можна і в душі. Пральну машинку включайте на мінімальний режим, при повному завантаженні. Сучасні пральні засоби впораються з брудом за пів години.

Дружину та дітей навчив вимикати за собою світло, ощадливо користуватися електропристроями.

— Щоб зварити суп на електроплиті, достатньо довести його до кипіння і вимкнути. "Дійде" сам. Щоб зварити кави, не варто кип'ятити весь чайник. Під час миття посуду прикручуйте воду, навчіться користуватися теплою, а не гарячою.

Витрати електроенергії Петро Скиртенко зменшив удвічі.

— Це при тому, що ми не сидимо в темряві й холоді, — додає. — Комфорт не постраждав.

Зараз ви читаєте новину «Власники електрокотлів платитимуть удвічі більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі