понеділок, 11 грудня 2017 06:10

Врятувати від холоду може ковролін

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.ppstatic.pl
  Неякісно змонтовані пластикові вікна викликають цвіль на стінах. Її також провокують щілини у стиках стін
Неякісно змонтовані пластикові вікна викликають цвіль на стінах. Її також провокують щілини у стиках стін

Утеплення квартири починають із вікон

— У моїй "хрущовці" на першому поверсі холодно. Набридло ходити в жек скаржитися. Там одна відповідь: "Топимо нормально. Це ваш будинок вже не тримає тепло. Старий, промерзають стіни. Треба утеплювати квартиру". Я вже утеплила її як могла. Що повинна зробити ще? — каже 69-річна Ксенія Станіславська. Живе в Києві на Троєщині, 40 років працювала водієм трамвая.

— У кожній третій київській квартирі взимку — холодно, за статистикою. І не завжди в цьому винні комунальники, які "погано топлять", — пояснює інженер-будівельник Василь Сторчак, 54 роки. Керує бригадою з ремонту та утеплення житлових будинків.

Головні джерела холоду — вікна. У більшості стоять пластикові склопакети. Однак, якщо їх встановлювали задешево, можуть пропускати холод. Скоріш за все ремонтники заощадили на монтажній піні. Так з'являються щілини під підвіконням, звідки дме. Такий недолік можна усунути самостійно — акуратно заповнити всі щілини "монтажкою".

Приховані щілини бувають у стиках стін. Це особливо актуально для панельних будинків.

— Вірна ознака "пустот" у стиках — в кутках кімнати з'являється цвіль. Треба здерти шпалери, відбити штукатурку. Щілину закладають теж монтажною піною.

Холодною може бути сама стіна, якщо вона торцева й виходить на північну сторону.

— В радянські часи на стінах висіли килими. Сучасна альтернатива — вовняні панелі. Гобелени теж підійдуть. Більш радикальний спосіб — утеплити стіни гіпсокартоном. Або якимось іншим матеріалом із низькою теплопровідністю. Але для цього доведеться робити ремонт.

Квартири на першому поверсі розташовані над неопалюваними приміщеннями. У них може тягнути й від підлоги.

— Так часто буває у будинках 1970–1980 років. Тоді паркет клали мало не на бетон. У чорновій підлозі — дірки. Щоб утеплитися, слід все переробити. Якщо такої можливості немає — може врятувати ковролін. Покладіть його зверху на те покриття, яке вже є від стіни до стіни.

Автор: ФОТО З САЙТА www.boredpanda.com
 

У китайському місті Тяньцзінь відкрилася публічна бібліотека у формі величезного ока. У ній зібрано понад 1,2 млн книжок. Проект споруди площею 22,7 тис. кв. м розробляла нідерландська ­компанія.

Ряди полиць розташовані каскадом навколо сфери, що світиться. У будівлі п'ять рівнів. У підземній частині розміщене сховище. На першому і другому поверхах за книжковими полицями облаштовані читальні зали та зони відпочинку. На верхніх рівнях — конференц-зали, комп'ютерні класи, офіси.

Бібліотеку будували три роки.

Родзинка інтер'єру — засклені фасади. Книжкові стелажі формують ­поверхи і слугують лавками для сидіння.

Щільні штори "крадуть" тепло

— Нескладний спосіб підвищити температуру в квартирі — встановити за радіатором опалення тепловідбивний екран із фольги або зі спеціального матеріалу — пенофолу, — каже Василь Сторчак. — Ця спінена основа покрита тією ж фольгою. Екран допоможе зробити так, щоб радіатор грів саме кімнату, а не зовнішню стіну. Подивіться також, чи не закривають у вас радіатор щільні штори. Приставлений до вікна стіл або диван теж "краде" тепло.

Зараз ви читаєте новину «Врятувати від холоду може ковролін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі