— Торік із жінкою перебралися в село. Вирішили завеcти господарство, — розповідає 56-річний Сергій Турчик із села Дяківці Літинського району на Вінниччині.
Поїхали на базар, щоб купити курчат. В електричці зустріли сусідку. Розговорилися. Вона порадила придбати інкубатор і мати своїх курчат. Вони ростуть краще, стійкі до хвороб. Ми взяли інкубатор на 40 яєць. За три тижні вже було потомство, а восени — хороші кури,
Чоловік порахував, що за сезон повністю окупив інкубатор. За літо тричі робили закладку. Найпізніше курчат мали в липні. Вони підросли до весни й почали нестися.
— Якби купував їх на базарі, обійшлося б дорожче. Та й більше 40 ми не брали б. Із домашніх курчат лише троє загинули. Сусіди купували на ринку, то втратили третину потомства. Хоча робили такі самі щеплення, що й ми. Цього року придбали ще один інкубатор. Помітили, що краще, коли курчата не по черзі вилуплюються, а одразу всі. Найпізнішу закладку слід робити на початку травня. Тоді кури міцніші, легше переносять зиму.
Найкраще брати інкубатори з автоматичним перевертачем яєць. Він сам перевертатиме їх, контролюватиме температуру й вологість усередині.
Перед вибором інкубатора визначіться — скільки яєць збираєтеся покласти.
— Для домашнього використання купуйте інкубатор не більш як на 70 яєць. Для бізнесу є і на 800 штук. За необхідності його можна використовувати до десяти разів на сезон, — каже менеджер магазину інкубаторів Тетяна Дарницька, 28 років. — Чи потрібні додаткові пристрої, вирішувати вам. Наприклад, наявність вентилятора дозволяє рівномірно розподілити повітря, забезпечуючи контроль температури у всіх кутках інкубатора. Виміряти температуру можна в будь-якому вентиляційному отворі. Не оснащений вентилятором інкубатор розподіляє тепло шарами. Таким чином температура може значно відрізнятися у верхній і нижній частині.
Коментарі