середа, 29 квітня 2015 14:22
Георгій Чижов
Георгій Чижов
Політолог

Референдум не наблизить Україну до НАТО

Президент Петро Порошенко анонсував проведення референдуму про вступ України до НАТО. Про це він сказав минулого тижня в інтерв'ю французькому телеканалу. Вважає, що країна відповідатиме критеріям Альянсу через п'ять-шість років. Розмови про можливість зближення України з НАТО завжди йшли паралельно із кроками, спрямованими на євроінтеграцію. За часів президентства Віктора Ющенка навіть існували державні програми щодо популяризації членства в НАТО. Не дивно, що вони виявилися провальними. Більшість населення все ж було налаштовано проти вступу до Альянсу. Причинами могли бути радянські стереотипи або російська пропаганда - хтозна. Це вже риторичне питання.

2010-го Віктор Янукович підписав закон Про засади внутрішньої і зовнішньої політики, який підкреслював позаблоковий статус України, що викликало у країн-членів НАТО здивування. Бо паралельно українська сторона просила не переривати програми, спрямовані на рух України до Альянсу.

Після того, як у Україні відібрали Крим, громадська думка з цього питання трохи змінилася. Але все одно євроатлантичні прагнення не перетворилися на домінантні, як це сталося в Грузії, де прихильників та противників президента Міхеїла Саакашвілі об'єднувало бажання вступу в НАТО. 2008-го там провели референдум, де 77 відсотків грузинів проголосували "за" членство. У нас, згідно останніх соціологічних досліджень, майже 45 відсотків населення підтримують такий рух, більш, ніж 30 - проти, ще 25 не можуть визначитися.

Чи достатньо такої підтримки для проведення референдуму? Щоб за результатами голосування "перевалити" за 50 відсотків, мабуть, так. Щоб впевнено говорити про більш-менш консолідовану національну позицію - ні. А знову розділяти Україну на дві майже рівні частини - небезпечно.

Тим більше, що якнайшвидше проведення референдуму не наблизить Україну до вступу в Альянс. Ми сьогодні не відповідаємо натівським критеріям. І до повноцінного членства нам, в будь-якому випадку, ще дуже багато часу. Тому не треба поспішати з референдумом. Натомість президенту краще було б зараз попрацювати над громадською думкою. Насправді подати заявку про вступ до НАТО ми можемо достатньо швидко - впродовж року. Набагато складніше вирішити територіальні суперечки з сусідом. Проте їх відсутність - неодмінна умова вступу в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Референдум не наблизить Україну до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі