середа, 22 серпня 2018 15:55

Застрелили двох охоронців банкіра, подружжя і 7-річного хлопчика

Майно білих фермерів конфіскують

Президент Південно-Африканської Республіки 65-річний Матамела Сиріл Рамафоса оголосив про початок програми з конфіскації земель у білих фермерів. Їм не виплачуватимуть компенсацій, за новим законом. Землі передадуть темношкірим південноафриканцям

Йоха БЕЛЛСОН, 45 років, фермер, Беноні:

– Спочатку заберуть 139 ферм. Юрист заспокоював нас, що експропріація може тривати роками. А перед цим запевняв, що неможливо прийняти закон про відчуження без виплат. Однак його ухвалили.

Маємо віддати птахоферму. Також під питанням грядки з салатом і огірками. У листі від влади йдеться про те, що володіємо територією, на якій можуть бути чотири ферми. Третину заберуть. Нічого не виплачуватимуть. Суд відмовився прийняти скаргу. Юрист порадив продавати все, що можемо. Найближчим часом проведуть опис. Якщо чогось не буде, коли забиратимуть, доведеться заплатити.

У брата реквізують фруктовий сад. Купив його 20 років тому в темношкірих. Ті отримали землю за державною програмою, але працювати не хотіли. Заплатив належну ціну. Брат продає урожай і всю техніку – й переїжджає до Австралії. Там оголосили, що дадуть пільгові кредити для фермерів із Південної Африки. Пропонують управляти покинутими господарствами. Клімат подібний. Житло на фермі дають безкоштовно. Сад приносить хороший урожай. Адвокат сказав, що судитися немає сенсу. Все одно заберуть.

Автор: lefigaro.fr
  Землевласник Баренд Пієнаар молиться біля меморіалу убитим білим фермерам неподалік південноафриканського міста Покловане, провінція Лімпопо.  Кожен хрест символізує мертву людину. Торік з’явилися 79 нових
Землевласник Баренд Пієнаар молиться біля меморіалу убитим білим фермерам неподалік південноафриканського міста Покловане, провінція Лімпопо. Кожен хрест символізує мертву людину. Торік з’явилися 79 нових

Вікторія САЛЛАСА, 32 роки, юрист, Преторія:

– 1994 року, коли до влади прийшов Нельсон Мандела, білі фермери володіли понад 90 відсотками родючих земель. Офіційно ця цифра була нижчою. Мандела почав конфісковувати землі на користь темношкірих. За забране виплачували невеликі компенсації. Тоді багато білих виїхали з країни. Мандела планував за шість років перерозподілити третину ферм.

Темношкірі отримали до 10 відсотків земель. Багато відмовлялися від ферм – брали виплати. Колишній президент Джейкоб Зума пропонував білим фермерам домовлятися з темношкірими про компенсації. Так вчинив чимало хто. Рамафоса заявив, що не зважатимуть на це.

Темношкірим бракує досвіду й освіти. Більшість ферм, що вони отримали, збанкрутували. Інвестори не хочуть працювати зі збитковими господарствами. Тоді держава почала виплачувати компенсації. Це не врятувало ситуацію. Люди не використовували землю раціонально. На безкоштовні аграрні й ветеринарні курси записувались одиниці. Не дослухалися до порад спеціалістів. Якщо масово забрати ферми, економіка сильно постраждає. У Зімбабве вже пройшли цей шлях. Там за перший рік урожайність на конфіскованих фермах упала втричі.

Рамафоса хоче підвищити свою популярність перед парламентськими виборами. Заявив, що наступним кроком буде вилучення шахт у європейських компаній. Людей накручують, що білі заважають жити нормально. Багато західних фірм згортають свою діяльність.

Зара КПАЛАХАРА, 54 роки, фермер, Бракпан:

– Наше плем'я отримало частину земель фермера, в якого працювали до цього. Дехто одразу погодився на гроші – замість землі. За два роки прийшли найматися знову. Хитріші взяли свою ділянку, а потім повернули її фермеру. Він за це заплатив дорожче.

Фермер виїхав до Австрії два роки тому. На сусідній ділянці вбили трьох господарів. Вони відмовилися назвати код від сейфів. Фермер зібрав нас і сказав, що буде наступним. Подарував два трактори й 20 корів. Землю продав уряду. Ділянки запропонували молодим родинам. Можна було отримати півгектара. Зголосилися чотири сім'ї.

У нас є питна вода, хороше житло. Маємо стабільний прибуток. Запросили двох учительок учити малюків читати й писати. Старших дітей відправляємо в аграрні коледжі.

Патрік СОУЛА, 28 років, поліцейський, Йоганнесбург:

– Білі говорять про геноцид і сильні утиски. Асоціація фермерів заявила, що торік убили 75 білих. У нас є інформація про 49 смертей. Грабіжники залазять у будинки, нападають на автомобілі. Цілі райони живуть насамперед із грабунків. Але так само страждають і багаті темношкірі. Навесні вбили родину банкіра. Злодії залізли в будинок. Він відмовився віддати готівку й коштовності дружини. Застрелили двох охоронців, подружжя і 7-річного хлопчика.

ПАР є економічно найрозвиненішою країною Африки. Але кримінальна ситуація – катастрофічна. Торік убили 19 тисяч людей.

З другої половини серпня почнуть виселяти фермерів, які не хочуть виїжджати добровільно. На такі виклики приїжджати не будемо. На тренінгу нам розповіли: поки що ці питання дуже спірні. Тому краще не втручатися.

Білих у країні менше шести відсотків

У Південно-Африканській Республіці живуть 54 млн людей. Рівень валового внутрішнього продукту – $13,4 тис. на особу. Це вшестеро більше за український. Країна посідає перше місце у світі за рівнем видобутку золота. Експортує мідь, автомобілі. Вирощують цукрову тростину, кукурудзу, цитрусові.

Із 1948 року до 1994-го у ПАР діяла політика апартеїду. Темношкірих позбавили майже всіх прав. Їх розселили на закритих територіях – бантустанах. Виїжджати можна було за наявності дозволу і підтвердження про місце роботи. Освіта й медицина також були розділені.

1994-го біле населення країни становило близько 10%. Зараз – менше 6%.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили двох охоронців банкіра, подружжя і 7-річного хлопчика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі