четвер, 31 травня 2018 09:16

Син вибігає і підіймає руки. Йому кричать, щоб падав. Він чомусь стоїть

У Британії розслідують воєнні злочини в Іраку

Юридична компанія Leigh Day підготувала 450 позовів щодо порушень британськими військовими під час кампанії в Іраку з 2003 року по 2008-й. 250 справ передали до суду. Ще 200 чекають уточнень із міністерства оборони.

У грудні торік четверо іракців довели, що їх помилково затримали. Усі одержать грошову компенсацію. Найбільша – 30 тисяч фунтів

Вільям ЛОУ, 54 роки, юрист, Манчестер:

– Захищав трьох військових. Їх звинуватили в тому, що 2006-го катували двох іракців. У той час всі троє перебували вдома. Але місцеві свідчили, що саме ці троє силою вивезли двох чоловіків. Щоб спростувати їхні слова, зібрали понад 70 документів. Під час розслідування виявилося: звинувачують ті, кому за рік до того роздавали гуманітарну допомогу. Вони добре запам'ятали тільки трьох військових. За свідчення отримали по 500 фунтів. Нам пощастило, що в той час ці військові були в Британії. Інакше подібні справи можуть тягтися не один рік.

Процеси активізувалися, коли дві юридичні компанії отримали фінансування на розслідування воєнних злочинів. Раніше цим займався IHAT (відділ розслідувань звинувачень проти британських військових в Іраку. Відкрили 2010-го з ініціативи уряду Британії. – Країна). Але за сім чи вісім років не зміг довести до кінця жодної справи. Фінансувати ІНАТ далі визнали недоцільним.

Військове управління розпочало паралельне провадження. Один із найактивніших обвинувачів Філ Шинер давав фальшиві свідчення. В Іраку пообіцяв 500 фунтів кожному, хто розповідатиме про злочини британських військових. Зібрав понад дві тисячі охочих. Брехали про катування, убивства полонених і цивільних. Підтасовували факти. Коли це з'ясували, Шинер пояснив: його місія надто благородна, аби перевіряти кожен випадок. Його позбавили адвокатської ліцензії й усіх нагород. Юридичну практику продовжувати не зможе. Зараз виступає із заявами про те, що уряд приховує злочини. Каже, мав достатньо свідчень, щоб передати справи у Гаазький трибунал.

Ми максимально підтримуємо звинувачених: надаємо адвокатів, організовуємо психологічні консультації для них і членів родини. Постраждалі добиваються фінансових компенсацій. У доведених випадках їх виплачує уряд. Але зараз суди мусять відфільтрувати сфальшовані звинувачення.

Автор: REUTERS
  Британські військові обшукують іракців в околицях міста Басра, 2003 рік
Британські військові обшукують іракців в околицях міста Басра, 2003 рік

Саван аль-ШИМРАН, 64 роки, біолог, Берлін:

– 2004-го син загинув під час перестрілки на вулиці в Багдаді. Сусіди стверджували, що бачили, як він підняв руки. Однак американці розстріляли його. Ми підготували позов. Із цим допомагали правозахисники. Звернулися в американський суд. Ті з'ясували, що цю операцію проводили британці. Мали записи з камер на шоломах: мій син вибігає і підіймає руки. Британці кричать йому, щоб падав. Акіф чомусь стоїть.

Різні організації виплатили мені 12 тисяч фунтів. За ці гроші зміг забрати решту дітей і почати нове життя в Німеччині.

Шон КІВЕР, 41 рік, військовий, Бірмінгем:

– У січні отримав документи про те, що проти нас відкрили справу. Звинуватили в катуванні військовополоненого. Його взяли 2005 року. Терористи знали, що маємо десь інформаторів. Викрали родину тих, кого підозрювали. Виставили відео, де катують їхніх дітей. На 8-річній дівчинці не було живого місця. Заявили, що за 12 годин показово стратять їх. Ми взяли того, хто знав, де їх утримують. Чоловік відмовився говорити. Звісно, поводилися з ним не як із в'язнем європейської тюрми. Але й не закатували до смерті. Тих людей ми врятували. Інформаторами були не вони. Зараз постраждалий – член терористичної організації "Ісламська держава". Суд постановив, що було порушено права військовополоненого. Оскільки мова йшла про порятунок життя цивільних, дисциплінарного покарання не буде. Компенсацію також не виплачуватимуть.

Хлопці переживають через "полювання на відьом". Суди й допити виснажують. Я зривався на дружині. Потім нам забезпечили сімейного психотерапевта.

Даяна ШЕППАРДСТОУН, 38 років, правозахисниця, Лондон:

– Тричі їздили в Ірак збирати факти про можливі воєнні злочини. Шукали цивільних, яких незаконно утримували чи катували. Одночасно працювали агенти, яким платили британські юридичні компанії. Обіцяли великі компенсації. Коли іракці дізнавалися, що ми збираємо свідчення безкоштовно, відмовлялися говорити.

Ведемо справи 18 людей, яких, за їхніми словами, незаконно утримували. Військові довели, що двоє з них мали зв'язки з Аль-Каїдою. Решта можуть отримати компенсацію. У суді перебуває справа про застосування зброї в мирному селі.

1071 громадянин Іраку заявив про незаконне затримання чи катування британськими військовими з 2003 року по 2008-й

Зараз ви читаєте новину «Син вибігає і підіймає руки. Йому кричать, щоб падав. Він чомусь стоїть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі