пʼятниця, 06 липня 2018 11:41

Роналду не піде з "Реала". Він просто хоче останній великий контракт у кар'єрі

Зідан може очолити якусь національну команду

Чому Зінедін Зідан пішов із "Реала"?

– Виснажився. Посаду головного тренера "Реала" чи "Барселони" за тиском навіть не порівняєш із відповідною у, скажімо, "Манчестер Юнайтед". Ще момент: Зідан розуміє, що з погляду тактики він зараз – не найкращий тренер. Якийсь час можна прожити на мотиваційній частині і навіть бути успішним, що Зідан і довів. Але все рано чи пізно закінчується. Ще у сезоні 2016/2017 він активно використовував ротацію. У минулому – ні. Гравці "Реала" – непрості люди. Резервні розуміють, що у будь-якій іншій команді грали б в основному складі. Думаю, у Зідана були нюанси у стосунках із ними. Та й з деким із ключових футболістів. Недаремно одразу після переможного фіналу Ліги чемпіонів Роналду, Бейл сказали, що можуть залишити команду.

  Авраам КАМПОМАР, 29 років, співведучий програми ”Європейський вікенд” на телеканалі ”Футбол 2”. Народився у Бургосі, Іспанія. Працював аналітиком у командах ”Альбасете” та ”Вальядолід”. П’ять років тому переїхав до України. Уболіває за ”Атлетик”, Більбао. Одружений з українкою, має доньку
Авраам КАМПОМАР, 29 років, співведучий програми ”Європейський вікенд” на телеканалі ”Футбол 2”. Народився у Бургосі, Іспанія. Працював аналітиком у командах ”Альбасете” та ”Вальядолід”. П’ять років тому переїхав до України. Уболіває за ”Атлетик”, Більбао. Одружений з українкою, має доньку

Що очікує на Зідана?

– Рік відпочине точно. Хоча не виключаю, що після Кубка світу з'явиться варіант із націо­нальною командою і Зінедін прийме його.

Він уже топ-тренер?

– А як інакше, якщо людина тричі поспіль виграла Лігу чемпіонів? Головний тренер має правильно підібрати помічників і чітко розподілити між ними ролі. Зідану це вдалося.

Не розумію закидів: із "Реалом" і я досяг би таких успіхів. Важко управляти людьми, які заробляють більше за тебе. У зіркових футболістів велике его. Приборкати його й направити в потрібне русло – це мистецтво.

Зідан у "Реалі" відпрацював вище рівня очікувань.

Чому команда провалила останній чемпіонат Іспанії?

– Насамперед "Реал" цілився на виграш Ліги чемпіонів. Бо футболісти старішають і не готові на однаково високому рівні відпрацювати весь чемпіонат. Криштіану Роналду діє все ближче до воріт суперника.

Що чекає на мадридців?

– Покладаю надії на 21-річного Дані Себальоса. Це – гібрид Модрича та Крооса, за ним велике майбутнє. Не бачу гравців, від яких треба відмовлятися. Той же Бензема привчений до гри "Реала". Знає, як рухатися, звільнювати простір для Роналду.

Португалець каже, що може піти з команди.

– Це гра на підвищення зар­плати. Роналду – 33 роки. Він хоче отримати останній великий контракт. Мало у світі клубів, готових подужати трансфер і зарплату Криштіану.

А "Парі Сен-Жермен"?

– У них є Неймар, якому треба роль першої скрипки. А ще прихід Роналду змусить керівництво клубу продати Кавані. Бо португалець забере простір в уругвайця. Так, як свого часу це робив Ібрагімович.

"Барселона" з новим тренером одразу виграла чемпіонат Іспанії. Що головне зробив Ернесто Вальверде?

– Згуртував команду, поєднав ланки. Мессі знову відіграє значну роль у вирішальній стадії атак. Нарешті сповна розкрився Ракитич, повернувся на колишній рівень Бускетс. Залишається питання виходу з оборони. Тут можна було зробити більше. "Барселона" дещо відійшла від філософії, закладеної Кройффом та Гвардіолою. Вальверде – перехідний варіант. Навряд чи він залишиться більш як на два сезони. Повніше треба розкрити потенціал Дембеле і Коутіньйо.

Від кого з маловідомих гравців "Барселони" можна очікувати прогресу?

– Півзахиснику Карлосу Оленья – 21 рік, у нього хороший дриблінг, удар, пас.

Хто фаворит наступного чемпіонату Іспанії?

– "Барселона". Важко обіграти команду з Мессі в турнірі з 38 матчів.

Хто сильніший: "Барселона" Гвардіоли чи "Реал" Зідана?

– "Реал". Чого вартий тільки другий тайм торішнього фінального матчу Ліги чемпіонів, коли "Ювентус" був розтрощений ("Реал" забив три м'ячі і переміг – 4:1. – Країна).

Англійська першість – найсильніша у світі?

– Туди їдуть більше "зірок". Але Іспанія має Мессі та Роналду і кращу тренерську школу.

Автор: REUTERS
  Зінедін Зідан очолив іспанський ”Реал” у січні 2016 року.  За три сезони роботи в клубі постійно вигравав Лігу чемпіонів. 31 травня 2018-го оголосив про  відставку
Зінедін Зідан очолив іспанський ”Реал” у січні 2016 року. За три сезони роботи в клубі постійно вигравав Лігу чемпіонів. 31 травня 2018-го оголосив про  відставку

"Манчестер Сіті" виграв прем'єр-лігу. Команда домінуватиме і надалі?

– Усі передумови для цього є. Тренер Хосеп Гвардіола зрозумів, як вносити свій футбол у швидкості англійської прем'єр-ліги. Але є проблема: як це все перенести у Лігу чемпіонів. Там футбол Гвардіоли поки що не є ефективним. Багато команд грають закрито, важко знайти простір.

"Ліверпуль" дійшов до фіналу Ліги чемпіонів. Чи означає це, що команда повернулася до топ-клубів Європи?

– Цілком. Є хороший тренер і склад, який вони уже почали посилювати – прийдуть Фабіньйо та Набі Кейта. Тепер у центрі поля команда матиме більше можливостей.

Що не вийшло у Жозе Моуріньйо в другий сезон роботи у "Манчестер Юнайтед"?

– Португалець переживає творчу кризу. Його план на сезон "зламала" ситуація з Погба. Француза купили за понад 100 мільйонів, однак витиснути його потенціал не вдається.

Щойно у "Шахтаря" придбали Фреда. Що він може додати "Юнайтед"?

– Швидкості, темпу – він корисний і в обороні, і в атаці. Еррера подібний за типом футболіст, але Фред молодший і має більший потенціал. "МЮ" ще когось купить. Як на мене, потрібен футболіст типу Давида Сілва (півзахисник "Манчестер Сіті". – Країна), який добре діє між лініями. Я б звернув увагу на Набіля Фекіра із французького "Ліона".

Лондонський "Арсенал" очолив Унаї Емері. Чого чекати від команди?

– Більшої гнучкості. "Арсенал" гратиме у різний футбол. Але переважно – захоче домінувати в атаці. За попереднього тренера, Арсена Венгера (очолював команду 22 роки. – Країна), лондонці "вистрілювали" періодично. Тепер матимуть робити це стабільно. Емері знає, що йому треба робити. У "Парі Сен-Жермен" він трохи відрікся від самого себе: любить усе контролювати, а в Парижі програв Неймару, Кавані й Мбаппе. В "Арсеналі" йому буде простіше. Бодай тому, що останні роки Венгера були провальними.

Що робитиме Венгер?

– У нього є бажання тренувати. Оптимальний варіант – клуб із рідної Франції, претендент на участь у Лізі Європи.

Що чекає на "Челсі"?

– Спад. Незрозуміла ситуація з тренером – Конте хоче більше повноважень, а йому їх не дають. У власника клубу росіянина Романа Абрамовича проблеми з британською владою, він навіть відмовився будувати стадіон. Не виключаю, що ввімкне режим економії щодо "Челсі".

Конте здатен поставити гру, але розвивати її йому важко. Плюс – у нього складний характер. Дієго Коста не мав проблем із тренерами, а з Конте вони виникли. Й іспанець повернувся в "Атлетико".

Які перспективи Андрія Ярмоленка в дортмундській "Боруссії"?

– Прийшов новий тренер – Люсьєн Фавр. Підходяща кандидатура для Андрія. Атаки стануть менш стрімкими. Це плюс для Ярмоленка, якому подобається повозитися з м'ячем. З другого боку, у дортмундців – велика конкуренція. Думаю, Андрій балансуватиме між стартовим складом і лавою запасних.

А Євген Коноплянка у "Шальке"?

– Його проблема – нестабільність. Йдуть Маєр і Горецька, команду чекає перебудова. Але Євген добре проявив себе як відтягнутий форвард. Це дає йому непогані перспективи.

Ніко Ковач – головний тренер "Баварії". Це правильне рішення?

– Потенціал він має. Але дивно, що мюнхенці перепідписали ветеранів – Роббена й Рібері. Чи готова команда до змін? Чи не "з'їдять" старожили тренера?

В Італії "Ювентус" виграв сім чемпіонств поспіль. Домінування триватиме?

– Так. Конкурентів поки що не видно. Підвищена увага буде до "Наполі" через запрошення Карло Анчелотті. Але в якій він формі після провалу у "Баварії" і чи здатен перебудувати гру після попередника Мауріціо Саррі – це велике питання.

Зараз ви читаєте новину «Роналду не піде з "Реала". Він просто хоче останній великий контракт у кар'єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі