четвер, 25 лютого 2010 17:10

"Шевченко може взяти на себе роль Алієва"

  20-річний захисник "Шахтаря" Ярослав Ракицький (ліворуч) бореться з форвардом "Динамо" Артемом Мілевським. Першоколовий матч "Динамо"-"Шахтар" закінчився перемогою киян - 3:0. У Донецьку команди мають зіграти 5 травня, у передостанньому турі
20-річний захисник "Шахтаря" Ярослав Ракицький (ліворуч) бореться з форвардом "Динамо" Артемом Мілевським. Першоколовий матч "Динамо"-"Шахтар" закінчився перемогою киян - 3:0. У Донецьку команди мають зіграти 5 травня, у передостанньому турі

27 лютого розпочнеться друга частина чемпіонату України з футболу серед команд прем'єр-ліги. Перспективи провідних п'яти колективів країни оцінює колишній тренер донецького "Металурга" Олександр СЕВІДОВ, 40 років.

Київське "Динамо" веде перед і має потенційну перевагу над "Шахтарем" у п'ять очок . Така ситуація дасть право Валерієві Газзаєву на тактичні експерименти?

- Ні. Не думаю, що слід очікувати від чемпіона якихось кадрових революцій. Допускаю тільки, що в матчах, де треба буде долати насичену оборону суперника, "Динамо" може зіграти в три захисники, додавши ще одного півзахисника чи нападника.

Олександр Алієв узимку залишив команду. Якщо Газзаєв раптом вирішить діяти з розігрувачем, хто може взяти на себе цю роль?

- Шевченко. Андрій уже не такий швидкий, щоб діяти на фланзі. Зате його досвід дозволяє прекрасно читати ігрові ситуації. Таким футболістам місце саме в центрі. Крім того, обов'язково треба мати двох опірників, щоб поглинати атакувальну гру суперника. У "Динамо" є три кандидати на ці позиції - Вукоєвич, Михалик та Юссуф. Тому шанси молодого Петрова закріпитися в основному складі поки не надто великі. Набагато більше перспектив має Гармаш. Він гравець атакувального плану, а це дефіцитніше амплуа для "Динамо". Є шанс, що весною цей гравець "вистрілить".

Відновився лівий захисник Бадр Каддурі, який за часів Юрія Сьоміна грав і опірного. Яке місце визначить марокканцеві Газзаєв?

- Каддурі діятиме на фланзі. Газзаєву потрібні "крайки", і витривалий північноафриканець годиться для цієї ролі. У подібному стилі в газзаєвському ЦСКА діяв Юрій Жирков.

Маєте сумніви в чемпіонстві "Динамо"?

- Ні. Думаю, кияни "золота" не втратять.

"Шахтар" запросив двох бразильців - атакувальних півзахисників. Не дивує одновекторність селекційної політики?

- Ні. "Шахтареві" потрібні захисники. Але всіх найталановитіших українських оборонців Донецьк уже взяв - Чижова, Іщенка. Більше нікого немає - Хачеріді ж "Динамо" не віддасть. А в Бразилії, обпікшись на Леонарду, гірники захисників уже не шукають.

Команда Луческу після відходу Брандау має проблеми з форвардом. На вістрі атаки альтернативи Луїсові Адріану немає. Але чистих нападників "Шахтар" не бере, залучаючи атакувальних півзахисників. Чому?

- Бо улюблена схема Луческу - 4-2-3-1. Коли "Шахтар" грав із двома форвардами - Брандау та Лукареллі - що він виграв? А за одного нападника та чисельної підтримки з глибини команда здобула Кубок УЄФА.

Які резерви має Луческу для перебудови гри протягом зустрічі, а то й сезону?

- Цілком достатні. Скажімо, щоб перейти на 4-4-2, достатньо Срну зробити крайнім півзахисником, як у збірній Хорватії.

Що може допомогти "Шахтареві" виграти чемпіонат?

- Як на мене, пріоритет команди - перемога в Лізі Європи (розмова відбувалася до повторного матчу "Шахтар" - "Фулем". - "Країна"). У внутрішньому турнірі шанси донеччан непереконливі ще й тому, що ветеранам-бразильцям уже важко відшукати мотивацію для чемпіонату, а новоприбулим потрібен час, щоб переключитися на більш силовий український футбол.

Коли "Шахтар" грав із двома форвардами, що він виграв? А за одного нападника та чисельної підтримки з глибини команда здобула Кубок УЄФА

Єдина мізерна перевага гірників у тому, що Луческу працює в Україні з 2004 року й вивчив наш чемпіонат досконало. Газзаєв приїхав торік улітку і якісь нюанси міг не вхопити за цей час. Адже в Росії футбол дещо інший, ніж в Україні - більш комбінаційний.

Як призначення Мирона Маркевича головним тренером збірної України може позначитися на виступах "Металіста"?

- Зросте відповідальність не стільки за результат, скільки за якість гри. Але в Маркевича дуже досвідчена команда - усім ключовим футболістам, за винятком нападників, за 30 чи під 30. Із психологічної колії Горяїнова, Обрадовича, Едмара не виб'єш.

Наскільки гра "Металіста" залежна від форми диспетчера Олександра Рикуна?

- Такої яскравою вона точно не буде. Але за потреби Маркевич переходить на три опірники і двоє з них - скажімо, Валяєв та Едмар - ділять функції Рикуна. Шелаєв - найкращий варіант на позиції "хвилеріза". Джексон Коельо замінити Рикуна не зможе - не настільки тонкий гравець.

"Металіст" може ставити тільки одне завдання - втриматися на третьому місці?

- Думаю, вище вони не стрибнуть.

"Дніпро" має пристойний за вітчизняними мірками склад, але йде четвертим, відстаючи від "Металіста" на 7 очок. Це дивує?

- Звичайно.

Чи потрібний команді Сергій Кравченко, якщо і так достатньо творчих півзахисників - Назаренко, Калиниченко, різноплановий Ротань?

- Кравченко, по-перше, створить конкуренцію. По-друге, у збірній, іще коли Сергій був у "Ворсклі", вони з Назаренком непогано діяли разом. По-третє, "Дніпро" не тільки про посилення півзахисту подбав, а й захист зміцнив, запросивши Мандзюка.

Якість гри команди відповідає її потенціалу?

- "Дніпро" може грати краще. Команда поступається "Металісту" в цілісності гри, у дніпропетровців не настільки виразний ігровий малюнок, загальна організація дій.


Донецькому "Металургу" не вдається успішно грати з лідерами. Чому?

- Тренер Костов добирає гравців для швидкого, технічного футболу - через короткий пас, без довгих передач. Миттєвий вихід в атаку через центр поля. Проте бракує монолітності в обороні.


"Арсенал" Грозного стане організованішим


Інших учасників прем'єр-ліги Олександр Севідов оцінює так:


"Таврія". Сімферопольці грають у три захисники, тому їхній футбол - один із найвидовищніших.

"Карпати". Команда-загадка, де весь час відбуваються якісь скандали.

"Оболонь". За тренера Максимова "пивовари" показували видовищний футбол. Без нього, гадаю, гра потьмяніє. Тим більше, Максимов забрав до Кривого Рогу Варанкова та Морозюка.

"Арсенал". Прийшов Грозний. Футбол зміниться не в гірший бік точно. Стане організованішим.

"Ворскла". Фізично команда додасть - Павлов уміє це робити. На кілька сходинок піднімуться. Але "Ворскла" не підсилилася, хоча для Полтави це звична ситуація.

"Іллічівець". Команда-загадка. Але запасу очок має вистачити, щоб не вилетіти

"Металург" (Запоріжжя). Гадаю, невдовзі запоріжці перестануть робити ставку на своїх вихованців. Тільки з молоддю серйозних результатів не досягнеш. Плюс команди - дуже палкі, як і в "Металіста", уболівальники.

"Зоря". Нові спонсори прийшли, але особливого посилення атаки, за всієї поваги до Лазаровича та Силюка, не бачу. А щоб виборсатися із зони вильоту, треба забивати.

"Чорноморець". У команди занадто квола атака.  

"Закарпаття". Селекція широка й не зовсім зрозуміло, за якими принципами її ведуть. Молдаванин, бразилець, голландець, аргентинець, нігерієць. Різні школи, "зліпити" їх до купи буде тяжко.

"Кривбас". Прийшов Юрій Максимов, тренер із прогресивними поглядами. Але надто багато втрачено. Криворіжцям і ужгородцям втриматися в прем'єр-лізі буде найважче.

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко може взяти на себе роль Алієва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі