вівторок, 06 листопада 2012 19:19

Підкуповуватимуть насамперед депутатів від "Батьківщини"

 

28 жовтня відбулися чергові вибори до Верховної Ради. Їх легітимність була сумнівною через ув'язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Однак голосування пройшло більш-менш спокійно. Партія регіонів за списками посіла перше місце, але сумарно відчутно поступилася трьом опозиційним партіям – "Батьківщині", УДАРу і "Свободі". За рахунок переможців у мажоритарних округах Адміністрація президента сформує більшість лояльну до Віктора Януковича. Та після 28 жовтня у влади здали нерви. У більш ніж 10 округах почали застосовувати пряму силу, щоб провести до парламенту своїх кандидатів. Лідери опозиції заговорили про можливе обнулення списків своїх партій і нові вибори

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, 37 років, політтехнолог:

– Партія регіонів на виборах отримала близько 200 мандатів. Для створення більшості їй достатньо залучити на свій бік 40 так званих незалежних кандидатів – самовисуванців. Це зроблять. У влади для того є всі важелі. Серед самовисуванців переважають бізнесмени. Вони охоче підуть на переговори та співпрацю з владою.

Для "регіоналів" ключовим питанням буде бюджет на наступ­ний рік. Вони ж вирішили, що його ухвалюватиме новий склад парламенту. Треба буде встигнути до кінця грудня.

Потім змінюватимуть уряд. Сергій Тігіпко, Петро Порошенко, Анатолій Близнюк, можливо, Раїса Богатирьова перейдуть до парламенту. Є питання стосовно міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. "Регіони" ним незадоволені. Так само президент має претензії до Грищенка, бо той фактично провалив кампанію з легітимізації виборів. Залишить посаду Валерій Хорошковський. Він як перший віце-прем'єр ні на що не впливає. Піде або в бізнес, або на іншу роботу в уряді. Наприклад, у Нацбанк.

В Об'єднаної опозиції ситуація складна. Їй треба зберегти єдність фракції. У жодному разі не можна допустити, щоб вона розкололася на "Фронт змін" і "Батьківщину". Підкуповуватимуть насамперед членів цієї фракції. Відтік депутатів може бути значний. Ще й тому, що на сьогодні президентські ­шанси Кличка вищі, ніж у Яценюка. У парі Янукович проти Яценюка перемагає перший. А боксерові чинний президент програє. Крім того, найрадикальніше налаштовані люди з "Батьківщини" можуть перейти до "Свободи". Оскільки Яценюк, Кличко й Тягнибок уважають себе кандидатами в президенти, нормальної співпраці між ними не буде.

Завдання УДАРу – зробити свого лідера єдиним претендентом від опозиції на президентських виборах. Тому в більшість із Партією регіонів вони не підуть. Хіба що зо п'ять бізнесменів. Із принципових питань – наприклад, зовнішньої політики, мови – "ударівці" голосуватимуть з Об'єднаною опозицією. Хоча із деяких можуть підігрувати владі – приміром, щодо бюджету.

Найбільшим подразником і "поганим хлопцем" у парламенті буде "Свобода". Ці дужі парубки, вуличні бійці, здатні влаштовувати силові акції та протистояти "регіоналам". Вони блокуватимуть трибуну.

Комуністи тепер не потрібні "Регіонам". У більшість їх не прийматимуть. Тому тинятимуться між владою та опозицією. Коли щось впаде зі столу Партії регіонів, вони, наче шакали, побіжать це хапати. Якщо виникне питання продажу землі – блокуватимуться із опозицією.

Лояльність мажоритарників сумнівна. Доки влада сильна, будуть із нею. Але ближче до президентських виборів можуть масово переходити до кандидатів на главу держави з вищим рейтингом.

У Верховній Раді створять і фракції, і депутатські групи. Мажоритарники Петра ­Порошенка провалилися. Тому, можливо, він об'єднуватиметься з іншими олігархами – такими, як Костянтин Жеваго. ­Також пройшла група Ігоря Єремеєва – колишнього спонсора Володимира Литвина.

Зараз ви читаєте новину «Підкуповуватимуть насамперед депутатів від "Батьківщини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі