четвер, 08 липня 2021 09:31

Кожну новонароджену дитину в Україні почали перевіряти на генетичні захворювання

Четвер, 24 червня, 12:30

В аеропорту "Бориспіль" екстрено сідає літак української авіакомпанії SkyUp. Пасажири аплодують, знімають кисневі маски, які випали під час польоту.

Boeing злетів із Києва до грузинського Батумі понад годину тому. За 15 хвилин розвернувся. Через гучномовці стюардеси попросили пристебнутися.

– Стало спекотно, з'явився запах горілого. Без маски неможливо було дихати, – розповідає пасажир лайнера Роман Варшавський, 38 років. – Стюардеси почали бігати з балонами кисню й аптечкою. В одної спитав: "Розгерметизація?" Почув ствердну відповідь. Коли знизилися метрів до 500 – увімкнув телефон і написав сестрі про ситуацію.

Роман із дружиною летіли в Батумі на двотижневий відпочинок.

– Думали, це кінець. Боялася, що більше не побачу дітей і не обійму чоловіка. Сльози і страх, – каже Анна Варшавська, 28 років. – Паніки на борту не було. Не розуміли тільки, чому кружляли в небі пів години. Коли сіли, в голові було єдине: "Слава Богу, живі".

Пасажирів повернули в термінал аеропорту. Пообіцяли відправити іншим рейсом за кілька годин.

– Більшість людей відмовилася й поїхали з "Борисполя", – говорить Роман. – Обіцяли виліт о 16:00, та піднялися в небо на годину пізніше. Дружина згодилася зайти в літак після гарантії від перевізника, що він справний.

У Батумі прилітають о 19:10

Автор: REUTERS
  Пара стоїть під струменями фонтана в центрі Києва 24 червня. Цього дня у столиці зафіксували 35,5 градуса тепла – найвищу температуру після 1924 року, заявила Центральна геофізична обсерваторія
Пара стоїть під струменями фонтана в центрі Києва 24 червня. Цього дня у столиці зафіксували 35,5 градуса тепла – найвищу температуру після 1924 року, заявила Центральна геофізична обсерваторія

А в цей час:

– Точно хочете знати правду? – запитує дослідник родоводів Олег Кутько, 47 років.

За тисячу доларів створив генеалогічне дерево киянина 33-річного Олександра Романюка. Батько покинув його 4-літнього й переїхав у Росію. 2000-го помер.

– Так. Хочу знати, ким були мої предки по батьківській лінії, – каже замовник. – Від матері в мене лише очі. Всі кажуть, що я викапаний тато.

Дізнається, що родина походить із Вінниці.

– Дід працював на пошті, баба займалася торгівлею. Двоє її братів народилися каліками, бо ваш прадід одружився з двоюрідною сестрою. Родина від них відмовилася, – розповідає дослідник. – Із живих лишилася прабаба Федора. Зараз їй 98. Доглядає старша сестра вашого батька.

Олександр записує адресу родичів. Їде знайомитися. Від тітки дізнається, що має сестру Світлану, яка живе в Росії.

Житомирянка 40-річна Оксана Метелка жаліється ветеринару, що її кіт Марсик другу добу нічого не їсть.

– Блює й поносить. З очей тече слиз, розпухли пучки лап. Діти розкидали іграшки по кімнаті. Кіт відкусив і з'їв чверть лизуна.

У клініці в кота беруть аналізи крові та проводять ультразвукове дослідження. Виявляють збільшену печінку, колють снодійне і ставлять крапельницю. Увечері через катетер уводять рідкий корм.

За лікування Оксана платить 4700 гривень.

– Збирала ці гроші, щоб зробити собі зуби, – каже. – Але без кота не уявляю життя. Коли він у нас з'явився, забула, що таке депресія й мігрені.

Банкова цинічно бреше

Банкова весь час говорила, що операції щодо вагнерівців не було. Президент же визнав: була. Цинічно брехали українцям.

Зеленський розуміє, що спецоперація – проєкт інших країн. І радий, що Україна його злила. Говорить про західних партнерів і водночас показує себе таким, кому не можна довіряти.

Президент порівнює ситуацію з вагнерівцями і Протасевичем. Не бачить різниці між російськими найманцями й опозиціонером. Не пам'ятає, чи передавав посол України інформацію Лукашенку. Якщо після спілкування з білоруським диктатором Зеленський був упевнений, що той передасть вагнерівців Україні, то він або наївний, або негідник. Біля керма держави стоїть некомпетентний політик. В оточенні злодіїв і підлабузників.

Борислав БЕРЕЗА, громадсько-політичний діяч

НАТО може вдарити по Росії

У Чорному морі стає гаряче. 2019-го Росія обмежила зону проведення навчань Sea Breeze. Тоді це проковтнули в Києві, Брюсселі й Вашингтоні. 2020-го історія повторилася. Тепер російський корабель намагався вигнати іспанський фрегат. Жодних висновків ніхто не зробив.

Путін вирішив діяти не тільки словом, а і зброєю. Йдеться про комплексну підготовку до блокади українського узбережжя та видавлювання НАТО з Чорного моря. Переконаний, що Альянс на загострення з Росією не піде. Впевненості Путіну додала зустріч із Байденом і неприйняття в НАТО стратегії щодо Чорного моря.

США, Британія і НАТО можуть зробити симетричні дії – вислати групу бойових кораблів у Балтійське море для раптових навчань із перевірки злагодженості ВМС Альянсу в зоні добудови "Північного потоку-2". Зону закрити й вигнати звідти всі шаланди Газпрому. НАТО є що захищати, бо там проходять лінії волоконно-оптичного зв'язку.

Діяти на два фронти Путін не здатний. Росії буде непереливки.

Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики

  Збірна України з футболу вийшла до 1/8 фіналу Чемпіонату Європи. Стала однією з чотирьох найкращих команд, що посіли у своїх групах треті місця. Замість нас у плейоф могла зіграти Польща. Але у вирішальному поєдинку за проходження в наступний етап поступилася Швеції – 3:2. ”Іноді фортуна приміряє форму однієї з команд”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Збірна України з футболу вийшла до 1/8 фіналу Чемпіонату Європи. Стала однією з чотирьох найкращих команд, що посіли у своїх групах треті місця. Замість нас у плейоф могла зіграти Польща. Але у вирішальному поєдинку за проходження в наступний етап поступилася Швеції – 3:2. ”Іноді фортуна приміряє форму однієї з команд”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Захід весь час пересуває червону лінію для Путіна. Таке обережне ставлення до боротьби з агресивним авторитаризмом призведе до гниття російського режиму. Але одночасно він дестабілізуватиме Україну, створюватиме критичні ситуації для Заходу та знищуватиме інакомислення у власній країні. Дуже небезпечне гниття", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

173 248 українців померли через зловживання алкоголем із 2008‑го по 2020 рік, за даними сервісу Opendatabot. Мали серцеву недостатність, хвороби печінки, отруєння, вкорочували собі віку. За перші три місяці 2021-го спиртне забрало життя 2238 осіб

"У Зеленського немає жодних планів B і C для Донбасу. На зміну "миру за будь-яку ціну" прийшло "заморожування конфлікту за будь-яку ціну". А відповідальність за це має лягти на плечі українців, які на референдумі скажуть, що робити з Донбасом. Якщо план не вдасться, можуть бути заяви – мовляв, Захід не допомагає, тому давайте думати про переговори з Росією", –

Вадим ДЕНИСЕНКО, виконавчий директор Українського інституту майбутнього

У 13 років із другом ішли вранці на риболовлю в бабиному селі. Почули жіночі крики. Подумали, що волає п'яниця. Бо якраз напередодні святкували Івана Купала. А по обіді з'їхалася міліція. Ви­явилося, дівчину забили до смерті. Убивцю знайшли того ж дня.

Сергій ПУШКО

Позаторік плавала на матраці в Азовському морі біля Бердянська. Заснула. Прокинулася хвилин за 30, а навкруги одна вода, берег ледь видно. Так страшно ніколи в житті не було. Врятував чоловік, який повертався до міста рибальським катером. У море мене віднесло майже на 2 кілометри.

Олександра ІВЧЕНКО

У парку біля лави підняла з асфальту загублений мобільник. За хвилину підбігли двоє чоловіків. Кричали, що вкрала телефон, і вимагали тисячу гривень: "Бо заявимо в поліцію!" Заступилася компанія хлопців, яка проходила повз. "Це поширена схема шахраїв. Лишають щось цінне, а як хтось підніме – кричать про крадіжку й вимагають гроші", пояснили.

Марина ДЕНИСЕНКО

На сайті Укрзалізниці запрацював додаток з описом наймасштабніших фестивалів, які влітку пройдуть в Україні. Є інформація про потяги, якими можна дістатися на ці заходи.

Алергологічну лікарню в соляній шахті відкриють 2024-го в селі Нересниця Тячівського району на Закарпатті. На глибині 100–120 м облаштують палати для 80 пацієнтів, які страждають на серцево-судинні та легеневі хвороби.

Із 2022-го мінімальна зарплата лікаря в державному медзакладі становитиме 20 тис. грн. Середній медперсонал отримуватиме щонайменше 13,5 тис., згідно з указом президента. Зараз лікарі мають менше 10 тис. грн на місяць.

Кожну новонароджену дитину в Україні почали перевіряти на генетичні захворювання, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Наступного року вартість залізничних квитків зросте на 26%, за прогнозом Кабінету міністрів. Цьогоріч здорожчають на 22%.

 

Друг узяв півтори тисячі доларів кредиту й витратив на дві пляшки віскі. Виставив алкоголь на свій день народження. Знайомі реготали й називали його дурником. Товариш на закиди лише усміхався. Давно мріяв відгуляти день народження з розмахом, заявив.

Павло, 29 років, Дніпро

Сестра не розписувалася з чоловіком, щоб отримувати гроші на дитину як мати-одиначка. За три роки він загинув в аварії. Спадок забрала його сім'я.

Леся МИРОНЕНКО, 35 років, Львів

Друг уперше за 20 років прилетів із США в Україну. Розплакався, як вийшов з ­аеропорту: "Не можу стриматися. Рідна земля – не порожні слова".

Олександр, 49 років, Харків

Дід 10 років працював сторожем на кладовищі. Казав, що то була найкраща робота в його житті. Навколо спокійно й тихо, ніхто не виносить мозку, зарплата непогана.

Віталій, 32 роки, Полтава

Знайомий підприємець розпродав бізнес і віддав половину грошей на благодійність. Пішов навчатися на священника. Казав, що з'їздив у Єрусалим до Гробу Господнього й переосмислив життя. Хоче присвятити його Богові.

Анна, 41 рік, Суми

Зараз ви читаєте новину «Кожну новонароджену дитину в Україні почали перевіряти на генетичні захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі