вівторок, 27 серпня 2013 18:47

Київ визнали найбруднішим містом Європи-2012

П'ятниця, 23 серпня, 11.50

Близько 300 людей безперервно рухаються пішохідним переходом на вулиці Соборній у Вінниці. Транспорт проїхати не може. Протестують проти реорганізації шкіл №1, 10 і 25. Крім батьків і дітей, на акцію вийшли місцеві депутати.

– У мене дитина два роки провчилася у першій школі. За два тижні до 1 вересня нас поставили перед фактом, що маємо перейти у 25-ту. Я в декретній відпустці, маю ще 1,5-річну доньку. Чоловік працює з ранку до ночі. До тієї школи нам треба їхати з двома пересадками. Дитину не буде кому возити і забирати, – розповідає 35-річна Любов Пилявець.

Мітингувальників оточують два десятки міліціонерів. Начальник міського відділку наказує брати в усіх письмові пояснення. Депутат міськради Володимир Базелюк через гучномовець закликає людей не реагувати. За 15 хвилин проїжджу частину звільняють. Але протестувальники не розходяться.

– Я не проти 25-ї чи 10-ї школи, – говорить 11-класниця Віра Бенедик. – Але такі зміни мали б робити поступово. Мер каже: не міг раніше повідомити, бо не знали, яка наповненість буде у класах. А від нас тепер вимагають адаптувалися за тиждень

А в цей час:

– Валєра, ти нам дірку в стіні зробив, – через отвір зав­більшки як кулак 28-річний Роман Шкода зазирає до кухні сусідньої однокімнатки.

Там Валерій Конопко свердлив вентиляційний отвір і пробив перегородку між помешканнями. Шматок цегли із бетоном випав у вітальню. Будинку понад 100 років.

– Бабця розповідала, що до вій­ни кожен поверх займав один заможний господар, – говорить Роман Шкода. – Були три-чотири великі кімнати по 100 "квадратів", окрема кухня і один вхід. А потім совєти пороздавали це житло як комунальні квартири. Люди відгороджувалися стінами в одну кладку цегли. Хто багатший, той звукоізоляцію робить, гіпсокартоном обшиває.

Валерій Конопко обіцяє замурувати отвір. Його дружина дарує Шкодам фотографію у рамці, аби закрити дірку в шпалерах.

87-річний Іван Чепурний із села Сагунівка Черкаського району чистить картоплю на суп біля порога літньої кухні.

– Немічний я, важко самому готувати їсти, – зітхає. – Кожен день ходжу в сільраду, чи не знайшли нового опікуна.

Раніше ним був 59-річний син Григорій. Однак тиждень тому батько написав на нього заяву в міліцію. Мовляв, забирає всю пенсію й лупцює.

– Одягав, годував сина змалечку, тоді в армію віддав. Виховував, щоб людиною хорошою виріс. А коли поховав останню, четверту дружину, то почалося. Приїхав із міста й привіз двох квартирантів. Мене вигнав на вулицю, довелося зимувати у літній кухні без опалення. Їжу сусіди приносили.

Після того як міліціонери поспілкувалися з Григорієм, він не приходить до батька. Сина позбавили опікунства й зобов'язали повернути всі гроші.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

22 серпня 300 тис. україн­ських міліціонерів ушановували пам'ять працівників органів внутрішніх справ, загиб­лих під час виконання службових обов'язків. Підрахували, що за 22 роки незалежності на роботі загинули 1016 їхніх колег, 7536 – скалічилися.

Міліціонери Миронівського райвідділу Київщини затримали двох чоловіків, які вбили подружжя пенсіонерів. Удерлися до будинку через вікно на другому поверсі. Порізали господарів і забрали $10 тис. та 30 тис. грн, які ті складали на нове помешкання.

– 56-річна жінка дістала 15 ножових поранень, але зуміла викликати "швидку". Перед смертю змогла описати нападників, – каже начальник районної міліції Олег Квасков. – Собака взяв слід, але той обірвався на окружній дорозі. За кілька годин одного зі спільників затримали у Броварах. Він раніше судимий. ­Намагаємося спіймати другого.

Слідчі Демидівського району Рівненщини затримали 17-річного жителя одного із сіл. Підготували клопотання до суду про його арешт. 17 серпня підліток зґвалтував 12-річну сусідку. Півкілометра волік її до занедбаної ферми, там витяг мотузку із шортів, зв'язав жертві руки. Покарав дівчину за те, що вкрала шоколадку в сусідки.

Кухаря, медсестру та завідувача столичного дитсадка №455 визнали винними в масовому отруєнні дітей. Їм загрожує до трьох років ув'язнення. Із 19 по 22 серпня стало зле 43 малюкам і одній виховательці – через бактерію сальмонелу в курячих яйцях і вермішельній

запіканці. Розслідування проводила прокуратура Дніпро­вського району.

Апеляційний суд Києва 22 серпня випустив під 344 тис. грн застави чемпіона України з фрі-файту 33-річного Сергія Даніша. Його звинувачують у викраденні настоятельки столичного Покровського монастиря Калісфенії, в миру Тетяни Шамайло, та її помічниці Катерини. Щойно Даніш вийшов з ізолятора – його знову затримали міліціонери. Висунули нові обвинувачення в рамках розслідування цієї справи.

2500 доларів коштує замовлення підпалити машину в Києві, каліцтво водія – ще $4 тис. Оголошення про такі послуги розміщені на сайті kiev.ukrgo.com

Майже кожен п'ятий 5-класник обрав за другу іноземну мову російську. Понад половину учнів – німецьку, повідомляють у Міністерстві освіти і науки. На третьому місці – французька. На вивчення другої іноземної мови з п'ятого по 11-й класи відводитимуть 2 год. на тиждень.

Бронзовий пам'ятник барду Володимирові Висоцькому відкрили в Харкові біля Палацу спорту. Тут артист виступав у травні 1979 року. На скульп­турі – Висоцький із гітарою на тлі зім'ятого аркуша, на якому написані вірші, зображена дружина Марина Владі й місце його роботи – московський Театр на Таганці.

Конференц-зал, бібліо­тека, безкоштовний Wi-Fi та православний кінотеатр з'являться у храмі на честь ікони Божої Матері "Умиління" в Луганську. Нижню частину церкви відкрили 24 серпня. У верхній завершують оздоблювальні роботи, потім почнуть розписувати. Підлогу зробили з підігрівом.

Британська газета Financial Times визнала Київ найбруднішим містом Європи-2012. За рік киянин залишає по собі вдесятеро більше відходів, ніж важить сам, підрахували експерти.

Народ проти, а нас примушують

Законопроект про відмову від євроінтеграції – робочий момент, який потребує обговорення. Бурхлива реакція на нього викликана літніми канікулами: немає людям чим зайнятися, то й реагують так. Думаю, це питання у парламенті підтримають.

Останні півроку я отримував багато листів з усієї країни, де люди висловлюються категорично проти законопроекту щодо сексуальної орієнтації. Народ проти, а нас примушують. Тому я виконав те, чого від мене вимагають виборці.

Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, нардеп-"регіонал"

Від України мала бути "отвєтка"

Росія, заявивши про невідповідність українських товарів своїм споживчим стандартам, фактично не оголошувала ніякої політичної чи економічної блокади, не закривала кордонів. Отже, жодних ознак торговельної війни немає.

Однак напружує відсутність "отвєтки" від української сторони. У цьому я схильний вбачати мотиви того, що у спорті називають "договорняком" – це матч із заздалегідь відомим результатом. У відповідь Україна давно мала б звільнити з посади "креатуру Кремля" Дмитра Табачника і денонсувати Харківські угоди.

Андрій КОКОТЮХА, письменник

202 тонни вугілля видобув за зміну Сергій Слюсар із шахти "Північна" в місті Дзержинськ на Донеччині. Це в 40 разів більше за норму й майже вдвічі перевищує рекорд радянського шахтаря Олексія Стаханова

"Сьогодні найскладніший етап модернізації країни. Довгі роки ми намагалися обійтися легким поточним ремонтом: підфарбувати, підбілити, підлатати й підмазати, але від цього наш будинок не ставав міцнішим і кращим, а навпаки – продовжував старіти й занепадати"

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України

Зараз ви читаєте новину «Київ визнали найбруднішим містом Європи-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі