понеділок, 07 грудня 2020 14:11

Створили перший у світі додаток для аналізу генома

Створили перший у світі додаток для аналізу генома
Додаток зменшує потребу в портативних комп'ютерах або великому обладнанні в польових умовах, що корисно для працівників, які вивчають питання пандемії та екології. Фото: pixabay

Перший у світі мобільний аналізатор послідовності генома розробили вчені Лабораторії Колд-Спрінг-Гарбор - CSHL.

Новий застосунок для iPhone має назву iGenomics, повідомляє портал наукової та технічної інформації Phys.org

"З'єднавши iPhone з портативним секвенатором ДНК, користувачі можуть створити мобільну генетичну лабораторію, що нагадує "трикодер" із "Зоряного шляху", - написали в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заповнити декларацію з сімейним лікарем тепер можна онлайн

Додаток зменшує потребу в портативних комп'ютерах або великому обладнанні в польових умовах, що корисно для працівників, які вивчають питання пандемії та екології. Користувачі можуть за допомогою AirDrop зв'язувати дані одні з одними, забезпечуючи аналіз ДНК у найбільш віддалених місцях, навіть у тих, де немає доступу до інтернету. Додаток для iPhone розробили на додачу до мініатюрних пристроїв для секвенування ДНК, що їх виробляє Oxford Nanopore.

Ад'юнкт-професор CSHL Майкл Шац зазначає, що алгоритм, зокрема може бути використаний на космічних апаратах, оскільки є великий інтерес до секвенування ДНК у космосі. Алгоритм iGenomics може швидко відображати послідовності ДНК вірусних патогенов, таких як вірус грипу або вірус Зіка, і визначати мутації, важливі для діагностики та лікування.

"Вони також надають онлайн-керівництво з аналізу інших вірусних геномів, наприклад, від пацієнта із SARS-CoV-2", - кажуть розробники.

За словами професора, у найближчі декілька років "у всіх нас також будуть свої власні секвенатори ДНК на своїх смартфонах".

Електронний медичний сервіс Helsi запустив офіційний мобільний додаток. Сервіс допомагає отримати швидкий доступ до всіх медичних послуг онлайн, повідомила пресслужба КМДА. Зокрема знайти лікаря за спеціалізацією, прізвищем чи назвою медзакладу та записатись до нього або записати рідних. Лише сімейних лікарів у системі вже понад 12 тис.

Зараз ви читаєте новину «Створили перший у світі додаток для аналізу генома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі