четвер, 25 січня 2018 13:05

Посібник "Поетичний гербарій" допомагає розкрити літературний талант учня

Посібник для вчителя і літературно обдарованих учнів "Поетичний гербарій" Валентини Коваленко з Черкас став лауреатом Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури із позашкілля. Мета конкурсу - підвищення якості та удосконалення змісту позашкільної освіти. забезпечення гуртків, груп, секцій, студій та інших творчих об'єднань позашкільних навчальних закладів якісною навчальною літературою за напрямами позашкільної освіти.

Посібник "Поетичний гербарій" видали 2010 року на благодійні кошти в 1 тис. примірників. Через чотири роки - перевидали з наполовину меншим тиражем. Він розповсюджений у школах і бібліотеках Черкащини. Ряд книг є в методкабінетах та школах інших областей.

Автор: Фото надане Валентиною Коваленко
  Посібник  «Поетичний гербарій»
Посібник «Поетичний гербарій»

"Ідея з посібником у мене виникла не випадково. Ще в я дитинстві почала писати вірші. Але не знала, чи правильно це роблю, наскільки воно вартісне. Моя вчителька Чернявська Лідія Максимівна викладала українську мову й літературу. Я попросила, щоб почитала і сказала свою думку про мої перші проби пера. Простягла їй свій зелений у клітинку зошит. Але вона сказала: "Я в цьому нічого не розумію". Мене вразила її відповідь. Як так, мовляв, вона не розуміє, вона ж гарний вчитель. Коли ж сама стала вчителькою, усвідомила, як складно вчити дітей розумінню поетичного слова. Аналіз поезії сам по собі - складний процес, тому учителі-словесники не всі люблять це робити. Скоріше за все – через недостатнє розуміння поетичного слова, його символічного глибу. А ще одна проблема – це те, що педагоги часто використовують готові методичні матеріали, не заглиблюючись у природу поетичного тексту. На жаль, учителі мають труднощі в роботі з літературно здібними дітьми. Цій проблемі мало приділяється уваги і у вишах, коли готують вчителів. Тому я вважаю, що багато талантів не відкриті ще на рівні школи", - розповіла Gazeta.ua Валентина Коваленко, поетеса і науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина ставить Україні ультиматум через закон про освіту

Автор: Фото надане Валентиною Коваленко
  Літературний консультант Черкаської обласної організації Національної Спілки письменників України Валентина Івженко (на передньому плані праворуч) розглядає посібник вчителя «Поетичний гербарій». Валентини Коваленко (на передньому плані ліворуч). Фото зроблене 2012 року в обласній бібліотеці ім.В.Симоненка
Літературний консультант Черкаської обласної організації Національної Спілки письменників України Валентина Івженко (на передньому плані праворуч) розглядає посібник вчителя «Поетичний гербарій». Валентини Коваленко (на передньому плані ліворуч). Фото зроблене 2012 року в обласній бібліотеці ім.В.Симоненка

Кожен твір вимагає оригінального підходу в розкритті теми. Свідомий читач "западає" на ту літературу, яка розкриває нове бачення давно відомої всім теми. Теми, яку вже мільйони раз письменники "перелопатили", наголошує поетеса.

"Я хочу щиро допомогти вирішити проблему розвитку творчих здібностей. Дякую Богу, що дав мені дар слова і поетичне чуття, а ще – маю власний педагогічний досвід. Спілкуючись із відомими письменниками, я досліджувала їхню творчу кухню. Сама проживала шляхи пошуку оригінальних образів, ідей. З-під мого крила вийшов ряд молодих людей, які вже є членами Національної Спілки письменників України. "Поетичний гербарій" - це мій життєвий, поетичний і педагогічний досвід. Тут запропонована методика навчання учнів із пошуку оригінальних художніх образів, які б стали родзинкою у їхніх творах. Це, по суті, шляхи пошуку новизни, яка дарує насолоду відкриття. Тож, проживши шлях уяви, фантазії і почуття – пропоную рецепти таких відкриттів, а, відтак, і досвід формування літературних талантів у школі, і в позашкіллі. За пару днів до мене через фейсбук звернулося близько 2 сотень людей. Просять посібник. Навіть бабусі хочуть мати в своїй родині таку книжку. Треба або перевидати, або запустити в інтернет, хай народ користується. Є розпорядження міністра освіти Лілії Гриневич, щоб відзначені на конкурсі книги були максимально популяризовані обласними управліннями освіти. Рада і надалі прислужитися Україні: формувати національну українську енергію - нашу талановиту молодь. Дякую журі за увагу до моєї праці", - Валентина Коваленко.

Перший тираж посібника надрукувало видавництво "Брама" Олександра Третякова. Оформлення здійснила колишня учениця Валентини Коваленко художниця Богдана Москаленко.

Зараз ви читаєте новину «Посібник "Поетичний гербарій" допомагає розкрити літературний талант учня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі