понеділок, 04 березня 2013 16:50

З питання про газовий консорціум треба прибрати політику - експерт

З питання про газовий консорціум треба прибрати політику - експерт
Фото: telegraf.com.ua

Створення консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС) потрібно обговорювати поза політичною площиною.

Про це розповів експерт з енергетики Валентин Землянський у ефірі "Ера-FM".

"З Москвою треба домовлятися, вивівши це питання за межі політики. Питання консорціуму можна вивести. Давайте виведемо його покроково, скажемо, що це буде бізнес-модель, посадимо юристів-міжнародників, які нормально випишуть контракт - не як харківські угоди. Треба переглянути і контракт 2009 року, і контракт на транзит. Там потрібно змінити формулу, штрафні санкції", - сказав Землянський.

Кім того, експорт додав, що Росія не псуватиме стосунки із Shell і Chevron, які можуть розпочати видобування газу в Україні.

"Росія не буде псувати стосунки із Shell. Тому що Shell і Chevron - це не просто газовидобувні компанії, а світові монополісти. Вони представляють державу на ринку. Проти держави ніхто не піде", - зазначив Землянський.

Нагадаємо, раніше президент Віктор Янукович заявив, що Україна хоче знайти таку модель управління консорціумом на базі української ГТС, яка була б комфортною для України, Росії та Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «З питання про газовий консорціум треба прибрати політику - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі