четвер, 15 січня 2015 15:53

Цього року гривня "просяде" до курсу 30 грн за $1 - експерт

Цього року гривня "просяде" до курсу 30 грн за $1 - експерт
Фото: sprotyv.info

Дефолту в Україні не буде, оскільки цього не допустить Європа. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав Олександр Разуваєв, директор аналітичного департаменту фінансової компанії "Альпарі".

"Дефолт України навряд чи можливий. У ньому не зацікавлені насамперед впливові західні фонди, утримувачі українських боргів. МВФ і Захід, ймовірно, дозволять Україні рефінансувати борги. Звісно, ситуація в країні значною мірою залежить від конфлікту на Донбасі. Економічна модель, яка запропонована Заходом, передбачає масштабний приплив інвестицій і створення виробництв, зав'язаних на ринок ЄС", - зазначив Разуваєв.

При цьому Анна Бодрова, старший аналітик компанії прогнозує, що цього року продовжиться "просідання" гривні до курсу 30 грн за 1 дол.

"Поки ЄС буде прораховувати кредитні варіанти і власні можливості, Україні доведеться потроху продавати свої активи. Першими з молотка підуть гірничодобувні і сталеливарні підприємства. Але ситуацію це не врятує. Слід зосередитись на створенні великих виробництв, зав'я заних на експорті в Європу", - вважає Бодрова.

Вона зауважила, що макроекономічні показники покращаться в найближчі півроку. На це вплину світові ціни на газ, які мають здешевшати, як і нафта, вдвічі.

Нагадаємо: в останньому звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's йшлося про те, що посилення геополітичної кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями. Одним із ключових внутрішніх ризиків для України, зазначають експерти, є невизначеність надходжень зовнішнього фінансування на тлі дуже низького рівня валютних резервів країни.

Водночас, колишній радник президента Росії Володимира Путіна з економічних питань Андрій Ілларіонов прогнозує подальше скорочення золотовалютних резервів України в разі вимоги Росії погасити $3 млрд кредиту вже в січні поточного року, що може, за його словами, призвести до зупинки надання фіндопомоги міжнародними кредиторами і, як наслідок, до дефолту.

Щоб цього уникнути, вважає експерт, Україні необхідно досягти нульового бюджетного дефіциту, скорочення податкового тягаря мінімум на 5% фонду ВВП, скорочення загальних державних витрат мінімум на 15% фонду ВВП.

 

Зараз ви читаєте новину «Цього року гривня "просяде" до курсу 30 грн за $1 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі