понеділок, 15 грудня 2014 13:54

Рубль не врятує навіть дорога нафта - ЗМІ

Рубль не врятує навіть дорога нафта - ЗМІ
Фото: slovoidilo.ua

Російська влада пояснює обвал рубля зниженням світових цін на нафту, нерозумною поведінкою населення і діями спекулянтів. Однак обвал валюти Росії не зупинить навіть зростання цін на нафту, пише Независимая газета.

З початку року рубль впав на 74% - до 57 руб. за долар, за офіційним курсом, проти 33 руб. в січні. За той же час нафта марки Brent подешевшала на світовому ринку приблизно на 42%. При цьому в більшості країн - експортерів нафти ніякого обвалу національної валюти, подібно до російського, не спостерігалося.

Видання зазначає, що до глобальної кризи, в 2006-2008 роках, барель нафти коштував менше $60, а долар - 26 рублів. У той час Центробанк РФ не розпродавав масово валюту, водночас золотовалютні резерви зростали (з $251 млрд у липні 2006-го до $304 млрд в січні 2007 року).

Оглядачі вважають, що причини обвалу рубля - в недовірі до фінансової політики влади, втечі капіталу з Росії, у спаді інвестиційної активності і в антиросійських санкціях, які закрили для країни потоки валюти.

Бізнесмени і екс-міністри все частіше вказують на кризу довіри в Росії. Аналітики вважають, що для запобігання падінню рубля необхідно змінити внутрішню політику, яка б стимулювала бізнес і відновила довіру підприємців до економічної позиції влади.

НГ пише, що заяви влади найкраще говорять про її дезорієнтацію. Найяскравіший приклад - прогнози щодо цін на нафту. У вересні голова "Роснефти" Ігор Сечін обіцяв, що ціна на нафту не опуститься нижче $90 доларів за барель, в жовтні - що нижче 60.

У жовтні президент Володимир Путін заявив, що якщо нафтові ціни зменшаться до $80 за барель, світова економіка звалиться. Нафта коштує близько $60 доларів за барель - і катастрофи ні з ким, крім Росії не сталося, зазначила газета.

Зараз ви читаєте новину «Рубль не врятує навіть дорога нафта - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі