вівторок, 15 жовтня 2024 17:27

Російський рубль падає, але Кремль змирився

Російський рубль падає, але Кремль змирився
Російський рубль послаблюється. Фото: Pexels

Рубль РФ впав до позначки 100 за долар.

Схоже, у Кремлі з цим змирилися, пише Bloomberg.

Ослаблення рубля зараз не викликає занепокоєння, і це піде на користь державному бюджету РФ на фоні планів збільшення видатків наступного року, сказали два анонімні джерела. Чиновники готові дозволити рублю досягти 100 за долар.

Банк Росії покладався на міжбанківські операції для розрахунку курсу рубля після того, як через червневі санкції США Московська біржа зупинила торги доларом і євро. Через це посилився дефіцит іноземної валюти. Дані Центробанку показують, що рубль зараз приблизно на 9% слабший. Крайній термін для компаній, які бажають вийти з операцій на біржі, минув 12 жовтня.

"У нинішній ситуації 100 рублів за долар - це не так і страшно, хоча і має певний інфляційний ефект", - вважає колишній високопосадовець Банку Росії Олег В'югін.

Рубль знизився і стосовно китайського юаня.

Міністерство економіки показує, що уряд планує слабшу валюту. Чиновники очікують, що 2025 року середній курс складе 96,5 рубля за долар порівняно з 91,2 рубля цього року.

Ослаблення рубля відображає труднощі із зовнішньоторговельними платежами, з якими стикаються імпортери та експортери, вважає інвестиційний директор московської компанії Astra Asset Management Дмитро Польовий.

Бізнес отримує менше іноземної валюти і має більше проблем з її поверненням до Росії з таких країн, як Китай і Туреччина.

Уряд відреагував пом'якшенням заходів підтримки рубля. Обов'язкову конвертацію експортного виторгу знизили вдвічі з 50% до 25%. Це послідувало за рішеннями про зниження вимоги до репатріації доходів до 60% у червні, а потім до 40% через місяць.

"Уряд змушений йти назустріч експортерам", – вважає аналітикиня Freedom Finance Global у Казахстані Наталія Мільчакова.

За даними Банку Росії, у вересні продаж валюти найбільшими російськими експортерами впали на 30% порівняно з попереднім місяцем через збільшення частки розрахунків у рублях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнна економіка Росії почала виснажуватись - Bloomberg

Відразу після початку повномасштабної війни рубль ослаб приблизно до 120 за долар, але швидко відновився, коли Центробанк екстренно підвищив ключову ставку більш ніж удвічі до 20%, а потім почав її поступово пом'якшувати.

Зараз ставка знову становить 19%, і вона може повернутися до цього пікового рівня наступного тижня. Центральний банк прагне охолодити перегріту військову економіку Росії і стримати інфляцію, яка більш ніж удвічі перевищує цільовий показник у 4%.

Мільчакова вважає, банку доведеться використовувати грошово-кредитну політику, щоб компенсувати супутні збитки від слабкого рубля у вигляді високої інфляції. Для бюджету низький обмінний курс завжди вигідний, вважає В'югін.

Російські компанії відчувають стрімке зростання проблем із транскордонними платежами. Вони можуть вдарити по ринку споживчих товарів. Скорочення імпортного асортименту в найближчі пів року-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки, заявили аналітики російського "Альфа-банку", передає The Moscow Times.

Зараз ви читаєте новину «Російський рубль падає, але Кремль змирився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі