понеділок, 17 лютого 2014 12:25

Російські мільярди зникли як дим, Янукович проситиме гроші у Заходу - Портніков

Російські мільярди зникли як дим, Янукович проситиме гроші у Заходу - Портніков
Віталій Портніков вважає, що Україні доведеться залучати кредит у Заходу. Фото: svoboda.org

Української економіки як такої більше нема, як і грошей у скарбниці. Україні доведеться брати кредити.

Про це пише публіцист Віталій Портніков у своїй колонці на сайті "Контракти".

"Ще недавно здавалося, що Україна може вибирати між Заходом, Росією і навіть Китаєм. Але зараз вже ясно, що насправді ніякого реального вибору у нашої країни немає. І для того щоб це зрозуміти, Віктору Януковичу варто було домовитися з Володимиром Путіним", - зазначив Портніков.

Публіцист наголошує, що Янукович "метається між Вікторією Нуланд і Володимиром Путіним, не розуміючи до кінця, хто насправді дасть йому грошей і чим це для нього закінчиться".

Домовленість про отримання кредиту від РФ Портников називає "кабальною".

"Вона ще й показала безглуздість російських грошей. Три мільярди розтанули як дим - навіть за російський газ грантоотримувачі примудрилися не заплатити. І я не сумніваюся, що якщо Путін дасть Януковичу ще грошей - і ці розтануть. А потім російські гроші закінчаться", - прогнозує журналіст.

Механізм цього танення ресурсів простий, вважає Портников.

"Йде перекидання грошей з однієї корумпованої системи в іншу. Це і є справжня "розпиліада", причому обидві сторони не зацікавлені в прозорості, навіть якщо говорять про зворотне. І не можуть цієї прозорості забезпечити, навіть якщо і хочуть", - написав він.

Україні все одно доведеться позичати на Заході, вважає Портников.

"Пекін якщо раптом і дасть грошей, то тільки на проекти, пов'язані з його власними економічними інтересами, а це Україну не витягне. Але кредити на Заході - це економічні реформи, відмова від монополізації влади, домовленості з опозицією і суспільством, а також прозорість, прозорість, прозорість!

Уявляю собі, як Віктору Януковичу всього цього не хочеться - смертельно. Але ніякого іншого варіанту ні у нього, ні у будь-якого іншого українського керівника просто немає. Це сумна правда, з якою треба змиритися. Зрештою, економіку України до ручки довів аж ніяк не Майдан, а Віктор Федорович з товаришами. І саме вони зробили так, що сьогодні у нас можлива тільки одна економіка - економіка протекторату", - підсумував Портников.

Зараз ви читаєте новину «Російські мільярди зникли як дим, Янукович проситиме гроші у Заходу - Портніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі