пʼятниця, 19 грудня 2014 14:51

Путін відбере долари у простих росіян і бізнесу - The Washington Post

Путін відбере долари у простих росіян і бізнесу - The Washington Post
Фото: ura.ru

Будувати економіку на продажу енергоносіїв, як це робить Росія - погана ідея, адже обвал цін на нафту викликає економічну кризу, яка переростає у валютну, а потім стає фінансовою кризою.

Про це пише Метт О'Браян на сторінках The Washington Post, розмірковуючи про вчорашній прес-конференції президента Володимира Путіна.

Оглядач підкреслює, що в реальності російським банкам вже зараз гостро необхідна фінансова допомога. Кредитний відсоток, за яким банки Росії нараховують один одному кредити, вже виріс до 28,3%. Це значно вище, ніж у 2008 році, коли кризу переживав весь світ.

Центробанк заявляє, що банки Росії можуть припинити сповіщати ринок про свої збитки і використовувати старий обмінний курс для підрахунків вартості своїх активів і внутрішньої бухгалтерії. Але це не вирішить проблему.

"Російському уряду доведеться забезпечувати банки справжніми грошима, такими, як долари, щоб вирішити кризу кредитування", - йдеться в статті.

Але тверда валюта в резервах Росії може дуже швидко закінчитися. Оглядач нагадує, що останнім часом Центробанк безрезультатно витратив 80 мільярдів доларів на підтримку рубля. У Москві заявляють, що в резервах є ще 400 мільярдів доларів. Однак лише половину цих грошей Кремль може реально використовувати.

"Уряду Росії потрібно більше доларів. І найлегший спосіб їх отримати - це перекрити доступ до валюти російському населенню і компаніям. Економісти називають такий хід контролем над обігом капіталу", - йдеться в статті.

О'браян пише, що Москва вже почала відстежувати продаж валюти великими експортерами і хоче вказувати компаніям, коли саме їм продавати долари. Він іронізує, що Путін для цього процесу може знайти "яскраву ведмежу метафору", але на ділі це ніщо інше, як контроль над рухом капіталу.

ZN.UA

Зараз ви читаєте новину «Путін відбере долари у простих росіян і бізнесу - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі