середа, 23 березня 2022 14:53

Половина українців втратили роботу через війну

Половина українців втратили роботу через війну
Довоєнне фото з акції приватних підприємців у Києві. Автор: radiosvoboda.org

Більше половини українців втратили робоу через війну, яку роз'язала Росія в Україні. 53% сьогодні не працюють.

Такі дані опитування, які провела Соціологічна група "Рейтинг" в рамках проекту "Україна в умовах війни".

"22% працюють у звичному режимі, 21% – віддалено або частково, лише 2% – знайшли собі нову роботу. Це показник не лише економічних проблем, а й соціально-психологічних. Робота – це не лише економіка, це звичний спосіб життя, спілкування та взаємодія з іншими, знижує тривогу і підвищує самооцінку. Суттєва частина громадян втратили таку підтримку і більш вірогідно отримали вищий рівень дезадаптації. Найбільше це торкнулося мешканців сходу (74%), молоді до 35 років (60%) та тих, хто покинув своє місто (66%)", - йдеться у дописі Центру.

Економічне становище внаслідок війни не змінилося лише у 18% громадян. У 52% значно погіршилося, у 28% скоріше погіршилося. Дохід "закриває" базові потреби людини, дає відчуття безпеки та знижує тривогу перед невизначеним майбутнім.

"40% опитаних вважають, що їх заощаджень вистачить лише на місяць. Проте, пандемія COVID-19 навчила українців заощаджувати і відсоток тих, хто підвищив свою матеріальну безпеку в кризу виріс (під час першого карантину (04.2020) 55% вважали, що заощаджень їм вистачить лише на місяць).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відбудову країни піде 5 років - українці готові взятись до роботи

Тому українців закликають врахувати ситуацію в країні і наскільки це можливо відновити пошуки роботи аби бути зайнятим та отримувати зарплату.

Регіони центральної та західної України, по можливості, мають повернутися до роботи. Українці мають допомогти підтримати економіку, сказав радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Якщо робота й економіка не будуть запущені, то це "загрожує нам дуже багато чим, починаючи від того, що скоро не буде ні в кого грошей, запас яких - на місяць - два у людей щонайбільше.

Зараз ви читаєте новину «Половина українців втратили роботу через війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі