понеділок, 14 жовтня 2024 14:37

"Оптимізм зайвий" - експерт пояснив, чи будуть відключати електрику і чи нагріємось батареями

"Оптимізм зайвий" - експерт пояснив, чи будуть відключати електрику і чи нагріємось батареями
Що буде з опалювальним сезоном, пояснив експерт Геннадій Рябцев. Фото: Freepik

Оптимізм, з яким Міненерго стверджує, що за відсутності нових ударів Росії по наших енергооб'єктах у нас буде стабільний опалювальний сезон - зайвий. Про це в коментарі Gazeta.ua каже експерт з енернетики Геннадій Рябцев.

Баланс у нас дуже хиткий, стверджує він.

"У нас наявні резерви розподілу, запасу витратних матеріалів і обладнання завдяки Укренерго в разі, якщо будуть якісь проблеми з розподілом чи передачею електричної енергії. Але у нас нестача поужностей генерації. Це призводить до того, що Україна щодоби змушена імпортувати електроенергію. І якщо трапиться ще якась аварія на великому енергоблоці, то ця ситуативна нестача може супроводжуватися аварійними вимкненнями", - пояснює експерт.

За умови зниження температури повітря до нуля і нижче ця ж відсутність резервів генерації обов'язково спричинить запровадження погодинних графіків вимкнення електрики в пікові години, зазвичай вечірні.

Каже, ми будемо на піку зниження температури недоотримувати від 3 до 5 Гвт потужності. Це спричинить запровадження погодинних графіків відключення, як це було у липні цього року.

"Споживачі можуть подумати, що все добре і не підготуються достатньо. Хоча, якщо нам допоможе погода і засоби протиповітряної оборони, то дійсно, відключень може і не бути", - зауважує Рябцев.

В рамках синхронізації, тобто об'єднання української і молдовської енергетичних систем з системами Румунії, Угорщини, Словаччини і Польщі ми можемо отримувати від енергетиків цих держав щодоби певну кількість електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератори і сонячні панелі стануть дешевшими

А щодо опалення, то за умови температури повітря нижчої за10 градусів, то робота більшості об'єктів науково-освітньої сфери переведуть у дистанційний режим.

"У нас не залишилось великих теплових електростанцій, на яких можна було б спалювати вугілля та природний газ - нема де генерувати теплову та електричну енергію. У нас зараз максимально можливі запаси енергетичного вугілля на складах, до кінця року буде понад 13 млрд кубометрів газу у сховищах. Але це не має значення" - розповідає експерт.

Мовляв, від РФ буде прилітати й далі, бо у них такі плани, щоб було погано усім.

"Зовсім вимикати температуру теплоносіїв не можна, бо замерзне вся система, але зможуть знизити до мінімуму. Зараз температура в житлових приміщеннях має бути 18 градусів. Швидше за все її знизять до 16 градусів", - підсумував Геннадій Рябцев.

У Міністерстві енергетики заперечують прогноз ООН про ймовірну тривалість відключень світла взимку в Україні від 4 до 18 год на добу.

Заморозки, які очікуються наступного тижня в Україні, не позначаться на роботі енергосистеми. Проте, якщо зниження температури буде тривалим, це матиме вплив на енергосистему в частині зростання споживання електроенергії.

В Міненерго зазначили, що за минулу добу енергетики повернули світло для понад 6,5 тисяч споживачів. Також Україна планує імпорт з чотирьох держав обсягом 10 900 МВт*год та потужністю 1400 МВт.

Зараз ви читаєте новину «"Оптимізм зайвий" - експерт пояснив, чи будуть відключати електрику і чи нагріємось батареями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі