пʼятниця, 07 листопада 2014 16:08

Нацбанк заборонив кредити й депозити в рублях

Нацбанк заборонив кредити й депозити в рублях

Нацбанк цього тижня заборонив кредити й депозити у російських рублях. Також обмежив передачу російської валюти у Крим, тепер туди можна передати не більше 10 тис. грн. Про це йдеться у постанові №699, опублікованій на сайті НБУ.

"Загальна сума кредитів у рублях не перевищує піввідсотка від всіх кредитів в Україні. Станом на вересень населення позичило у банків 756,86 мільярдів гривень, з них близько семи мільярдів кредити в рублях. Депозитів ще менше - 0,1 відсоток. Це 218 мільйонів із 218 мільярдів гривень. Депозити й кредити в російській валюті наша влада заборонила, аби показати, що ми не дружимо з Росією. Це виключно політичний жест. На відміну від інших таких рішень, на це росіяни не зможуть відповісти дзеркальною забороною, бо їхні банки не пропонують ні заощадження, ні кредитування у гривні, - розповідає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. - Заборона депозитів і кредитів у рублях на нашу економіку ніяк не вплине й раніше не впливало. Зазвичай зберігали заощадження в рублях лише ті люди, що періодично заробляли в Росії гроші, або отримували систематично із цієї країни перекази від родичів. Ось вони, щоб не втрачати коштів на конвертації валют, і користувалися цими послугами банків. А переважна більшість українців рублю ніколи не довіряла, бо це не була стабільна й прогнозована валюта. Українці більш схильні вкладати доларі. Зараз взагалі ситуація така, що рубль падає паралельно із гривнею, у ньому б навряд чи хтось заощаджував".

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк заборонив кредити й депозити в рублях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі