середа, 30 вересня 2015 13:46

Майже третина будівництв у Києві є незаконними

Майже третина будівництв у Києві є незаконними
22 вересня Київрада зобов'язала забудовника демонтувати незаконні поверхи будинку на вулиці Нижній Вал, 27-29, висота якого вдвічі перевищує дозволену норму в 27 м. Фото: lb.ua

Київська міська держадміністрація оприлюднила на сайті Містобудівного кадастру уточнені дані щодо кількості нелегальних будівельних об'єктів.

Всього в базу внесено 1662 будівлі та споруди, що наразі зводяться, 473 з яких незаконні. Мова йте як про нестачу документів, так і про самовільне будівництво, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Велику кількість "нелегалів" у КМДА пояснюють відсутністю контролю з боку попередників, а також браком інструментів для впливу на забудовників.

В. о. заступника директора Департаменту благоустрою КМДА Ганна Бондар розповіла, що існує кілька варіантів взаємодії з незаконними об'єктами: демонтаж, відшкодування забудовником збитків інвесторам і місту або легалізація будівель і споруд.

Найбільше серед незаконних забудов - автомобільних стоянок. За даними моніторингу, в столиці зараз близько 200 побудованих автостоянок, які не уклали з Київською адміністрацією договори на користування земельними ділянками. Всього в столиці близько 550 таких об'єктів.

Цього року адміністрація почала легалізацію таких стоянок, однак деякі підприємці не хочуть перераховувати місту паркувальний збір (6,5 грн з одного місця в день), розповів виданню екс-заступник голови КМДА Павло Рябікін.

Найбільш злісними порушниками після власників стоянок є господарі газових заправок. Всього в Києві близько 300 станцій, при цьому без документів функціонує 88.

Багато "газовиків" розташовані біля житлових будинків, під лініями електропередач, тому не можуть бути легалізовані. Дмитро Білоцерковець, директор Департаменту благоустрою КМДА, розповів, що місто уклав договір з КП "Служба порятунку", яка приступила до демонтажу нелегальних заправок.

Раніше для демонтажу газових заправок у міста не було спеціального обладнання, повідомив Білоцерківець.

Чиновники також нарахували в Києві близько 70 незаконних будівництв житлових будинків - 16% від загальної кількості споруджуваного житла. Тобто кожне шосте будівництво незаконне.

Раніше перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов заявляв, що рішення щодо цих об'єктів влада ухвалить після місцевих виборів - більшість будівель з високим ступенем готовності, найімовірніше, добудують. В іншому разі Київ зіткнеться з десятками тисяч ошуканих інвесторів.

У Києві також функціонує 22 різнопланові нелегальні будівництва: чотири церкви, два пожежних депо, два дитячих садки, спорткомплекс, магазини секонд-хенду і навіть один бювет, поліклініка і лікарня.

Співробітник КМДА анонімно розповів виданню, що в Києві церкви часто зводяться нелегально: спочатку з'являється намет з хрестом, а потім виростає будівля.

"В основному цим страждають представники Московського патріархату, які вважають, що такі культові споруди ніхто зносити не буде", - зазначає чиновник.

За його словами, місто почне вирішувати ці питання з початком роботи Інспекції архітектурно-будівельного контролю, яка перейде під управління Києва восени. Остаточне рішення щодо таких будівництв прийматиме суд.

Зараз ви читаєте новину «Майже третина будівництв у Києві є незаконними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі