понеділок, 14 жовтня 2024 20:03

Комітет Європарламенту підтримав кредит Україні на €35 млрд

Комітет Європарламенту підтримав кредит Україні на €35 млрд
Кредит погасять коштом заморожених російських збережень. Фото: Pexels

Комітет Європарламенту з питань торгівлі більшістю голосів підтримав надання Україні кредиту на €35 млрд коштом заморожених російських активів.

31 член Комітету з питань торгівлі проголосував "за", чотири "проти", ніхто не утримався. Про це повідомляє Європейський парламент.

"Це є внеском ЄС в ініціативу G7 з підтримки України шляхом виділення $50 млрд (близько €45 млрд) для відповіді на термінові фінансові потреби України, що постає перед російською жорстокою агресивною війною", - йдеться у повідомленні.

Платежі за цим макрофінансовим кредитом будуть здійснюватися коштом надзвичайних надходжень від заблокованих активів російського Центробанку. Їх будуть координувати через Кредитний механізм співробітництва з Україною.

Надходження від заморожених російських активів та можливі внески від інших країн будуть доступні для України через цей механізм для допомоги у виплатах по надзвичайному макрофінансовому кредиту і по кредитах від інших партнерів по G7, які Єврокомісія кваліфікує для таких виплат. Надзвичайні фінансові прибутки будуть використовуватися лише для обслуговування та виплат по таких правомірних кредитах та по надзвичайному макрофінансовому кредиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомога Україні: Єврорада погодила виділення €35 млрд

У плані допомоги прописані спеціальні заходи, спрямовані на запобігання зловживанням та іншим порушенням. Нові кошти у рамках макрофінансового кредиту будуть доступними для України до кінця 2024 року, і мають бути виплачені до кінця 2025 року.

Виплати по цьому макрофінансовому кредиту обумовлені дотриманням Україною власних зобов'язань щодо ефективних демократичних перетворень і поваги до прав людини. Ці та інші політичні передумови будуть викладені у Меморандумі про порозуміння, який визначатиме порядок виплат за кредитом.

Пропозиція Єврокомісії щодо виплати Україні надзвичайного макрофінансового кредиту має отримати підтримку усього Європейського парламенту. Голосування там має пройти 21-24 жовтня.

Цього року Україна отримає від союзників додаткові $50 млрд завдяки використанню прибутків від заморожених на Заході російських активів, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Зараз ви читаєте новину «Комітет Європарламенту підтримав кредит Україні на €35 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі