середа, 14 травня 2014 11:16

Експерт: імовірність нової газової війни Росії з Україною - 50 на 50

Експерт: імовірність нової газової війни Росії з Україною - 50 на 50
Валентин Землянський. Фото: radiosvoboda.org

Можливість початку нової газової війни між Україною та Росією рівна 50%.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський у ефірі Українського радіо.

"Переведення України на передоплату - це вже доконаний факт. Прогнозувати складно. Йдуть переговори на рівні експертів між українською, російською та європейською стороною. Має бути наступний етап тристоронніх перегорів вже на рівні перших осіб енергетичних відомств - після 16 травня очікується. Тоді вже можна давати прогнози. Зараз початок газової війни на 50% можливий. На стільки ж імовірно те, що сторони домовляться", - сказав Землянський.

Водночас, за його словами, ніхто зі сторін не зацікавлений у повторенні газового конфлікту.

"Тому що втратять всі. Росія втратить європейський ринок. Україна втратить як транзитер. Зараз ми отримуємо від транзиту 2-2,5 мільярди доларів на рік. Це великі гроші, а у нинішній ситуації - надвеликі. Європа втратить, бо уходячи від російського газу, матиме вкладати мільярдні вкладення, щоб змінити схеми постачання. Втратять і європейські споживачі через можливі перебої", - наголосив Землянський.

Прем'єр-міністр Арсенiй Яценюк запевняє Брюссель у готовностi України сплатити рахунки за газ протягом 10 днiв пiсля пiдписання документа з "Газпромом", яким буде продовжено колишню цiну на газ - $268 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: імовірність нової газової війни Росії з Україною - 50 на 50». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі