субота, 31 грудня 2022 02:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Економіка працювати майже не буде" – чим Україні загрожують росіяни

"Економіка працювати майже не буде" – чим Україні загрожують росіяни
"Велике значення зараз має те, якою мірою ворог зможе зруйнувати нашу енергосистему", говорить Володимир Дубровський. Фото: Facebook

Економіка України досі впоралася досить непогано У нас немає валютної кризи. Курс гривні просів, але не так багато, як міг. У нас не сталося катастрофи. Однак повний блекаут може зупинити українську економіку. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

"Як для ситуації, яку маємо зараз із повномасштабною війною, економіка впоралася досить непогано У нас немає валютної кризи. Курс гривні просів, але не так багато, як міг. У нас не сталося катастрофи. Економіку підтримують міжнародні партнери. Без них була б катастрофічна інфляція та девальвація. Вони відчутні, але не такі, які могли би бути", – говорить Дубровський.

Значна частина економіки зруйнована, безробіття високе. Це все руйнує українську економіку, пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пироги можна, а котлети не варто: яку їжу краще підготувати для блекауту

"Велике значення зараз має те, якою мірою ворог зможе зруйнувати нашу енергосистему. Якщо буде так, як зараз, то наші енергетики зможуть вчасно відновлювати і стабілізувати систему. І тоді різке падіння економіки припиниться. Якщо проблеми будуть серйозніші, то економіка у нас працювати майже не буде", – каже Дубровський.

За умови блекауту українській економіці допоможуть міжнародні партнери, додає економіст.

"З їхнього боку є домовленість допомагати Україні. І могутності об'єднання цих країн достатньо, щоб врятувати економіку", – пояснює Дубровський.

У Міністерстві економіки України не прогнозують змін курсу долара найближчим часом, а певна девальвація гривні очікується наступного року. Згідно з прогнозом, який закладено в бюджет на 2023 рік, середньорічний курс долара становитиме 42,2 грн. Тобто долар може подорожчати приблизно на 10 грн (2022 року середній курс буде 32,3 грн). Крім того, прогнозується, що на кінець 2023-го курс зросте до 45,8 грн.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП у листопаді може становити 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, але наступного року уряд прогнозує зростання економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Економіка працювати майже не буде" – чим Україні загрожують росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі