четвер, 28 березня 2013 16:25

Дешевий російський газ Україні не "світить" - Fitch

Дешевий російський газ Україні не "світить" - Fitch
Fitch вважає, що перспективи підписання нової угоди щодо цін на газ між "Газпромом" і "Нафтогазом" нині обмежені. Фото: ellada-russia.ru

Російський "Газпром" навряд чи піде на істотні цінові поступки для НАК "Нафтогаз України" найближчим часом, вважають аналітики Fitch Ratings.

"Це обумовлено високими спотовими цінами на природний газ у Європі на тлі збереження холодної погоди", - повідомляється в прес-релізі агентства.

На думку Fitch, їх висновки підкріплює і недавня заява голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про те, що ціни для України є досить помірними в порівнянні з поточними спотовими цінами в Європі.

"Агентство вважає, що перспективи підписання нової угоди щодо цін на газ між "Газпромом" і "Нафтогазом" нині обмежені, якщо тільки Україна не піде на суттєві поступки", - наголошується в повідомленні.

У Fitch нагадують, що Україна зараз купує газ по $406 за тис. куб. м, що навіть з урахуванням можливого підвищення до $426 у другому кварталі менше спотових цін на газ у Великій Британії, які зараз перевищують $500.

Fitch як і раніше розцінює фінансові позиції і ліквідність "Нафтогазу" як дуже слабкі.

"Компанії потрібно покладатися на фінансову підтримку уряду України в разі оплати рахунку на $7 млрд від "Газпрому". Українські офіційні особи заявляють, що контрактні положення обмежують здатність України припиняти угоди достроково. При цьому в України нині немає реальної альтернативи російському газу", - зазначають аналітики агентства.

У Fitch вважають позитивними для української сторони заяви про розробку сланцевого газу з Royal Dutch Shell і будівництві LNG-терміналу.

"Україна прагне диверсифікувати джерела отримання газу, сконцентровані на Росії. Проте для здійснення цих проектів буде потрібно кілька років. Як наслідок, агентство не враховує їх у якості позитивного чинника в прогнозах щодо" Нафтогазу", - йдеться в прес-релізі.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий російський газ Україні не "світить" - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі