вівторок, 29 листопада 2022 19:57

Як змінився державний борг України ‒ Гетманцев розповів

Як змінився державний борг України ‒ Гетманцев розповів
Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив про зростання державного боргу України. Фото: liga.net

За жовтень 2022 року державний борг України зріс на 183,5 млрд грн і на кінець місяця становив в гривневому еквіваленті 3,771 трлн грн.

У валютному еквіваленті ця сума складала $103,1 млрд, повідомив у Telegram голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, основна причина зростання держборгу у жовтні – зовнішні запозичення на фінансування дефіциту бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які будуть наслідки для бізнесу через відключення світла – Гетманцев відповів

"За жовтень Україна отримала €2 млрд макрофінансової допомоги від ЄС, €550 млн – від ЄІБ, $1,3 млрд від МВФ, $0,5 млрд від Світового банку. За 10 місяців з початку року державний борг збільшився на 41,1%, або на 1099 млрд грн (на 5,3%, або на $5,2 млрд, у валютному еквіваленті)", ‒ зазначив Гетманцев.

На кінець жовтня співвідношення державного боргу до ВВП складало 79,7%. За останнім урядовим прогнозом ВВП України на 2022 рік – 4,73 трлн грн. На кінець року боргове навантаження очікується на рівні 90% ВВП, наступного року - до 100% ВВП. За словами Гетманцева, 55% зовнішньої допомоги на фінансування бюджету надходить у вигляді довгострокових пільгових кредитів.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев не бачить підстав для зміни фіксованого курсу гривні до долара. Україна має позитивний платіжний баланс – $2,2 млрд. Про це нардеп від "Слуга народу" сказав в інтерв'ю "Українські новини". "Жодних фінансово-економічних підстав немає для того, щоб здешевлювалася гривня", – сказав нардеп.

Курс американського долара в Україні 2023 року безпосередньо залежатиме від подій на фронті. Якщо умови будуть сприятливими, курс не перетне позначку у 50 грн за долар до кінця наступного року. Такий прогноз зробив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Зараз ви читаєте новину «Як змінився державний борг України ‒ Гетманцев розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі