четвер, 06 квітня 2023 08:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Ситуація в Бахмуті ускладнюється: показали свіжі карти бойових дій
4

На Донбасі тривають важкі бої за Бахмут. Російські підрозділи ВДВ навколо міста, ймовірно, отримали термобаричні ракетні системи ТОС-1.

Росіяни на фронті у Бахмуті поволі просуваються вперед, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Луганській та Харківській областях залишається напруженою.

"Президент Володимир Зеленський заявив, що українські війська вийдуть із Бахмута, аби уникнути оточення, коли це буде необхідно. Під час пресконференції в Польщі він заявив, що українські війська зіткнулися там із надскладною ситуацією. Водночас Київ прийме відповідні рішення, якщо українська армія опиниться в оточенні російських військ. Українське військове командування віддасть наказ про відхід із Бахмута, коли і якщо воно вважатиме відхід найбільш стратегічно доцільним варіантом", – йдеться у звіті ISW.

На Луганщині 5 квітня російські та українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії фронту Куп'янськ – Сватове – Кремінна та на південний захід від Лисичанська. Збройні сили України відбили російські атаки на Невське в 20 км на північний захід від Кремінної, у районі Серебрянського лісу та на південь від Спірного, що в 17 км на південний захід від Лисичанська.

Російські джерела стверджують, що війська РФ просуваються через українські оборонні позиції на околицях Макіївки приблизно 25 км на північний захід від Кремінної та біля балки Журавка. Ворог безуспішно намагається просунутися з напрямку Шипилівки, Серебрянського лісу та поблизу Торського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готує репресії на захоплених територіях України – ISW

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська також атакували поблизу Невського, Тернів та Макіївки. На відео з геолокацією видно, як російські сили використовують термобаричну ракетну систему ТОС-1 і обстрілюють українські позиції на південь від Кремінної.

Запеклі бої на Донбасі тривають. Геолокаційні кадри показують, що російська армія просунулася на північ від Бахмута та на північ від Хромового в 2 км на захід від міста. Наступ перекинувся на північний схід від Оріхово-Василівки в 11 км на північний захід від Бахмута.

Бойовики ПВК "Вагнер" захопили школу на захід від стадіону "Металург" у центрі Бахмута. Воюють у центральному та східному Бахмуті, але не змогли просунутися біля Іванівського на південний захід від міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Бахмут тривають: останні новини з фронту від ЗСУ

Водночас Генштаб України повідомив, що українські сили відбили наземні атаки в самому Бахмуті, а також на північний захід від Бахмута в районі Богданівки і на південний захід від міста в районі Іванівського. Російські війська можуть спробувати подвійне оточення навколо Бахмута, спочатку оточивши прилеглу територію та перерізавши матеріально-технічні лінії до Часового Яру на південний захід від Бахмута, а потім перерізавши українські лінії через Хромове на північний захід від Бахмута.

Недавнє виділення термобаричних артилерійських систем ТОС-1А російським ВДВ 3 квітня може включати сили ВДВ, які діють навколо Бахмута. ISW спостерігала за силами ВДВ, включаючи 76-ту та 106-ту гвардійські повітряно-десантні дивізії. Відеозаписи бойових дій за 5 квітня показують, як російські сили використовують ТОС-1А для ударів по цілях у Бахмуті. ISW продовжує оцінювати, що виділення цього рівня військового округу для операцій у Бахмуті не дасть російським силам вирішальної наступальної переваги.

5 квітня російські війська продовжували вести наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. ЗСУ відбили російські наземні атаки поблизу Авдіївки, на північний захід від Авдіївки в районі Новокалинового, на захід від Авдіївки в районі Сіверного, на південний захід від Авдіївки біля Первомайського і на захід від міста Донецьк біля Мар'їнки.

Російські сили здійснили невизначене просування поблизу Сіверного та Первомайського та атакували біля Авдіївки, Красногорівки та в Мар'їнці. Деякі російські "воєнкори" спростували повідомлення від 4 квітня про те, що українські війська здійснили прорив під Авдіївкою, але геолокаційні кадри від 4 квітня показують, що українські війська просунулися до позицій на захід від Новобахмутівки на північ від Авдіївки. Залишається незрозумілим, чи українські сили зберігають позиції в цих районах.

5 квітня російські війська нібито прорвали українську оборону на сході Запорізької області. Один російський "військовий блогер" стверджував, що російські сили досягли невизначених успіхів від Дорожнянки вгору по трасі T0401 у напрямку Гуляйполя. В ISW не можуть підтвердити ці заяви. Генштаб України повідомив, що російські війська не проводили наступальних дій на заході Донецької області.

Кремль роками створював ілюзію надсучасного озброєння Російської Федерації. Величезну увагу пропагандисти приділяли важкій вогнеметній системі ТОС-1А.

ТОС-1 – це фактично реактивна система залпового вогню, яка стріляє 220-мм снарядами з термобаричною бойовою частиною, котрі у побуті часто називають "вакуумними бомбами".

ТОС-1 почали розробляти ще пів століття тому. У 1980 році вона пройшла державні випробування, а з 1987 року почалось її серійне виготовлення. ТОС-1 встигла "повоювати" у Афганістані. Назву "Буратино" для ТОС-1 вигадали російські бійці під час війни у Чечні.

У 2001 році була розроблена нова версія цієї важкої вогнеметної системи – ТОС-1А. Головні особливості – збільшена дальність стрільби з 4-6 км, нібито до 10 км.

Водночас українські бійці регулярно публікують фото та відео з ТОС-1А, які успішно знищуються, або стають трофеями.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація в Бахмуті ускладнюється: показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі