четвер, 20 серпня 2015 12:16
Дмитро Снєгирьов
Дмитро Снєгирьов
співголова організації "Права справа"

Час працює проти Росії

Колишній президент України Леонід Кравчук заявив, що окупований Донбас потрібно ізолювати. Вважає, що треба припинити говорити порожні слова - "гуманізм", "там наші люди живуть", "їм треба допомагати", "ми повинні тут збирати податки і їм допомагати, тому що їм погано". Це пробний камінчик для того, щоб подивитися на реакцію українського суспільства. Хоча нещодавно було проведено соціологічне опитування, яке показало, що в більшості українці готові відмовитися від окупованої території Донбасу. Бо прекрасно розуміють, що фактично за свій рахунок утримують штучні терористичні режими, які мають безкоштовні газ, світло та воду. Ще й отримують соціальне забезпечення.

Нарешті почали прислухатися до думки, що подальша гра у гуманізм з людьми, які як мінімум нас ненавидять, це неправильно. Та й незрозуміло як з економічної, так і політичної точки зору. Один із провідних українських політиків вийшов із баченням того, що Україна має піти по хорватському сценарію. Взагалі в історії було багато прикладів. Бачили аналогічну ситуацію, коли Росія була змушена визнати поразку у першій російсько-чеченській війні. Україна мала б зробити висновки з історії та не намагатися повернути собі неконтрольовані території, граючи за правилами Москви. Бо зараз нам пропонують провести там місцеві вибори. Це де-юре і де-факто є визнанням своєї поразки. Більше того, ми таким чином будемо змушені взяти на себе зобов'язання забезпечувати ті регіони. Ми їх не контролюємо, але будемо фінансувати? Для країни, яка потерпає та знаходиться у переддефолтному стані, це занадто велике навантаження. Тільки їхнє пенсійне забезпечення нам обійдеться у 24 мільярди на рік. Це в той час, коли на всю армію було виділено лише п'ять. Ми не тільки маємо відрізати ті території, а й припинити з ними будь-які стосунки, контакти та виплати. Навіть на приватному рівні. Лінія розмежування повинна стати реальною, щоб зберегти державу від зараження бацилою сепаратизму. Якщо одна з кінцівок уражена гангреною, то краще її позбавитися, щоб не дати можливість отруті піти по всьому організму.

Думаю, президент Петро Порошенко дослухається до думки про ізоляцію Донбасу та все ж піде на такий крок. Жовтень буде тією межею, коли він має перейти до рішучих дій. Зараз час працює на нас, а не на Росію. Вона вже виснажена санкціями та економічною блокадою. Це навіть Путін визнає. Єдине питання - чи зможе український президент протистояти зовнішньому економічному та військовому тиску. Якщо так, і Україна покаже свою спроможність, то ми втримаємо ситуацію.

 

Записала Ольга Москалюк

 

 

Зараз ви читаєте новину «Час працює проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі