четвер, 19 липня 2012 11:23

"За 20 років існування України не з'явилося жодного цікавого режисера"

"За 20 років існування України не з'явилося жодного цікавого режисера"
В українського кіно ще все попереду, переконані експерти. Фото: oiff.com.ua

На Одеському кінофестивалі відбулася прес-конференція, присвячена ретроспективі українських фільмів початку 90-х.

У фестивальній програмі ретроспектива називається "Загублений світ". Назвали її так з тієї причини, що більшість фільмів, знятих на початку 90-х талановитими молодими кінематографістами, так і не дійшли до прокату, а їх творці або емігрували, або перейшли в інші сфери діяльності.

На запитання журналістів відповідали глава українського конкурсу третій ОМКФ, кінознавець і популяризатор українського кінематографа в країнах Західного світу Любомир Госейко, кінознавець Володимир Войтенко і режисери Ігор Мінаєв та Андрій Дончик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українське кіно має дуже гідне минуле" - Шпилюк

За словами Госейка, парадокс ситуації з "загубленим" кіно 90-х полягає в тому, що міжнародна фестивальна історія більшості фільмів набагато яскравіше, ніж їхнє життя на батьківщині. Покоління кінематографістів 90-х називають "розігнаним відродженням" - ніхто з генерації 90-х не зміг реалізувати себе на батьківщині.

"Це був час повного хаосу і одночасно абсолютної свободи. Тоді можна було робити все, що хочеш - грошей було потрібно небагато. Але про прокат не могло бути й мови", - розповідає режисер, який емігрував до Франції Ігор Мінаєв.

Як стверджує Госейко, за 20 років існування України в статусі незалежної держави не з'явилося жодного цікавого, самобутнього режисера. Але він не бачить в цьому крамоли, тому що впевнений, що ми лише на початку шляху: "Коли на цій території народяться і виростуть ще два покоління глядачів, тут з'явиться серйозне кіно".

Зараз ви читаєте новину «"За 20 років існування України не з'явилося жодного цікавого режисера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі