четвер, 06 квітня 2017 14:05

Втрачений український фільм знайшли в французьких архівах

Втрачений український  фільм знайшли в французьких архівах
Фільм "Тарас Трясило". Фото : Вікіпедія

6 квітня 1927 року у київських кінотеатрах показали фільм "Тарас Трясило" ("Повість про гаряче серце"). Український радянський художній чорно-білий німий кінофільм знятий в 1926 року на студії ВУФКУ в Одеській кінофабриці.

Фільм було створено за однойменною поемою Володимира Сосюри про боротьбу козаків на чолі з козацьким гетьманом Тарасом Трясилом проти польської шляхти у XVII столітті. Основоположник російського і українського кіноматографу режисер Петро Чардинін (1873-1934) вирішив знімати фільм про козацькі повстання. До того на Одеській кіностудії зняв 16 стрічок. Його надихнула картина Іллі Рєпіна "Козаки пишуть листа турецькому султанові".Задум фільму - народна епічна трагедія. У фільмі в боротьбі за волю гинуть батьки головного героя, його рідні і друзі. Врешті, помирає за волю і сам Тарас Трясило.

Головну роль блискуче виконав актор Амвросій Бучма із театру Леся Курбаса "Березіль". Він втілив романтизований образ запорізького ватажка –Тараса Трясила. Роль його сестри виконала акторка Наталя Ужвій. Режисер з уважністю до деталей у фільмі. Типажі козаків підбирали за картиною Рєпіна. Для фільму пошили сотні костюмів, усього було задіяно близько 10 тисяч осіб. Особливо вражали батальні сцени бійок - на той час вони були вражаючими.

Читайте також: На фестивалі "Німі ночі" покажуть два фільми, які вважали втраченими

Згодом режисеру закидали зухвалу натуралістичність, театральність, ілюстративний етнографізм, формалізм та націоналістичні вподобання. Картину перемонтовано та озвучено 1937 року під назвою "Повість про гаряче серце".

Тривалий час фільм вважався втраченим, проте 1998 року кінознавець Любомир Госейко віднайшов стрічку на 16-міліметровій плівці в архівах Французької сінематеки, де вона зберігалася під назвою "Татари". Зусиллями Національного центру Олександра Довженка плівку привезли в Україну і відреставрували.

6 квітня 2017 року о 18.30 у столичному Домі кіно покажуть відреставровану стрічку "Тарас Трясило". Зустріч присвячена 90-річчю з дня виходу в прокат фільму. Фільм презентує Національний центр Олександра Довженка, модератор - Сергій Тримбач.

Зараз ви читаєте новину «Втрачений український фільм знайшли в французьких архівах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua