пʼятниця, 26 травня 2017 21:40

Відкрили форт-музей Січових стрільців
13

2016,Бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району
Фото: Старе фото Теребовлі і околиць
Бункер Больцано
Перший в Україні форт-музей Січових стрільців
Бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району
Бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району

Перший в Україні форт-музей Січових стрільців відкрили на Тернопільщині поблизу с. Бурканів Теребовлянського р-ну. Розміщується він у бункері Больцано — укріпленому пункті Австрійської армії та Українських січових стрільців в роки Першої світової війни.
Відновила пам'ятку група тернопільських ентузіастів, на чолі з істориком та краєзнавцем Сергієм Ткачовим.
В музеї - експонати-банери, з інформацією про військові частини, задіяні в боях на Тернопільщині, дані про легіон Українських січових стрільців, відомості про бої 1915 року на р. Стрипі.
"Сьогодні відкрили незвичний музей – без дверей і вікон, без таблички "Режим роботи". Заходьте в будь-який зручний для вас час. Поки що мрією залишається озвучення бункера – аби ви могли натиснути "кнопку-ґудзик" і оглянути фото під супровід пісень Січових стрільців", – написав у Facebook Сергій Ткачов.
За задумом облдержадміністрації, у форті в Бурканові проводитимуть військово-патріотичні вишколи молоді.


Довідка:
Бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району австро-угорської армії створювався вісім місяців — у 1915-1916 роках, відіграв важливу роль у боях на лінії ріки Стрипа проти російської армії. Австро-угорські війська та Українські січові стрільці укріпили правий берег Стрипи і створили так званий Бурканівський укріпрайон. Зараз від нього залишився напівзруйнований командний пункт 132-ої піхотної бригади під назвою "Бригада Больцано" (такий напис латиною можна побачити на стінах бункера – назва дана за прізвищем командира тієї бригади, оберста, тобто полковника Больцано).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 унікальних музеїв України, в які варто сходити

Зараз ви читаєте новину «Відкрили форт-музей Січових стрільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі